Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Απρίλιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Σταθερά τελευταία στην Ευρώπη η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Σταθερά τελευταία στην Ευρώπη η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα Empty Σταθερά τελευταία στην Ευρώπη η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα

    Δημοσίευση από dark skywalker Πεμ Οκτ 29, 2015 11:15 pm

    Σταθερά τελευταία στην Ευρώπη η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα De19o8
    Τις χειρότερες επιδόσεις σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζει και φέτος η Ελλάδα.

    Οπως αποκαλύπτει σχετική έκθεση του Ιδρύματος Bertelsmann, η χώρα μας έχει -όπως και πέρυσι- τον χειρότερο βαθμό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στον Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

    Ο δείκτης αυτός εξάγεται βάσει των επιδόσεων μιας χώρας σε 6 πεδία κοινωνικής δικαιοσύνης (αποτροπή φτώχειας, πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, υγεία, δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, κοινωνική συνοχή και αντιμετώπιση των διακρίσεων).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πέντε από αυτά τα έξι πεδία η Ελλάδα εμφάνισε επίδοση που την κατέτασσε σε μία από τις τελευταίες πέντε θέσεις μεταξύ των «28», ενώ σε τρία από αυτά (πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κοινωνική συνοχή και αντιμετώπιση διακρίσεων, δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών) κατείχε την τελευταία θέση.
    Η έκθεση του γερμανικού ιδρύματος διαπίστωσε ότι τόσο η οικονομική κρίση όσο και τα μέτρα των πακέτων διάσωσης είχαν καταστρεπτικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, μεγέθυναν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό και επιδείνωσαν τα υπάρχοντα κοινωνικά προβλήματα.

    Ετσι το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό συνέχισε να αυξάνεται και πέρυσι, αγγίζοντας το 36%.

    Το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά φτάνει το 36,7%. Το ποσοστό των παιδιών που ζει πια σε συνθήκες σοβαρών υλικών στερήσεων φτάνει το 23,8%, υπερδιπλάσιο αυτού το 2007 (9,7%).

    Οι περικοπές επιδείνωσαν ακόμη υπηρεσίες και ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας.

    Εξίσου δραματική όμως είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά εργασίας. Η Ελλάδα πήρε τον χειρότερο βαθμό μεταξύ των 28 χωρών στο πεδίο πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

    Το 2014 μόλις το 49,4% των Ελλήνων που βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν δούλευε, 12% λιγότεροι σε σχέση με το 2008.

    Οι Ελληνες ηλικίας 55-64 ετών εμφανίζουν το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. Μόλις το 34% αυτών είχε δουλειά πέρυσι.

    Ακόμη, η Ελλάδα είχε πέρυσι ποσοστό ανεργίας 26,7%, το υψηλότερο στην Ε.Ε., και περίπου 19 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο απ’ ό,τι το 2008.

    Το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων Ελλήνων προσέγγισε πέρυσι το 19,5% από 3,7% το 2008. Είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε.

    Αυτοί οι μακροχρόνια άνεργοι απειλούνται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ελληνα με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

    Τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα και για τους νέους, αφού η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών εμφανίζει ανεργία 52,4%, από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η ραγδαία αύξηση της ανεπιθύμητης προσωρινής απασχόλησης. Το 86,3% των Ελλήνων που εργάζεται σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης δεν μπορούσε να βρει σταθερή δουλειά.
    Η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των 28 και στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής και της αντιμετώπισης των διακρίσεων.

    Μεταξύ των κριτηρίων που εξετάζονται σ’ αυτό το πεδίο είναι και ο συντελεστής Gini –που μετρά την εισοδηματική ανισότητα.

    Η επίδοση που εμφανίζει η Ελλάδα σε αυτόν τον δείκτη την κατατάσσει 24η. Με δυο λόγια, εμφανίζει το 5ο χειρότερο επίπεδο στην Ε.Ε.

    Ενδεικτικό είναι επίσης ότι η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νέων στην Ε.Ε. που δεν εργάζεται ούτε σπουδάζει.

    Συγκεκριμένα, το 28,4% των Ελλήνων 20-24 ετών δεν σπουδάζει, δεν εκπαιδεύεται, δεν εργάζεται.

    Αν το πρόβλημα παραμείνει άλυτο, τότε -όπως προειδοποιεί η έκθεση- αυτό το υψηλό ποσοστό ανενεργών νέων θα απειλήσει μακροπρόθεσμα με αποσταθεροποίηση τη χώρα.
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΜΠ.ΜΙΧΑΛΗΣ
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ http://www.hawkshellas.com

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ Απρ 27, 2024 6:30 am