Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Μάρτιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα  Empty Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα

    Δημοσίευση από dark skywalker Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm

    Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα  29pfeyo
    Τα σχέδια που επεξεργαζόταν η ελληνική κυβέρνηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο, με την ονομασία plan x, στην περίπτωση που προσπαθούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να μας «εκπαραθυρώσουν από το ευρώ», αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε χθες βράδυ.

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε (ΣΚΑΪ) πως στο plan x δεν υπήρχε σχέδιο για διπλό νόμισμα και αποκάλυψε σχέδιο «κουρέματος» των ευρωπαϊκών ομολόγων που κατείχε η χώρα μας και ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών.

    «Αυτό ήταν το πλάνο στην περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και άλλοι, όπως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, που συνεχώς απειλούσαν με εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, όχι μόνο εμάς, και τον κ. Βενιζέλο, αν ρωτήσετε, φαντάζομαι έτσι θα σας πει. Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x», ανέφερε ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.

    Ερωτώμενος αν το plan x ξεκινούσε μια περίοδο διπλού νομίσματος, απάντησε:

    «Όχι, δεν είναι διπλό νόμισμα. Και θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος, να σας πω ακριβώς αυτά που έλεγα έξι μήνες πριν κερδίσουμε τις εκλογές στον πρωθυπουργό, στον κ. Δραγασάκη, όταν μου έθεταν το ερώτημα πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ για να μπορέσουμε να πετύχουμε μία έντιμη συμφωνία.

    Αυτό είναι το ερώτημα. Η απάντηση ήταν με δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο ήταν τα ομόλογα S&P, του προγράμματος S&P που συνέχισε να κατέχει ο κ. Ντράγκι.

    Το βλέπαμε απ’ την αρχή ότι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας και της προσπάθειας να συνθηκολογήσουμε μέσα στην απειλή του κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε.

    Εάν μια κεντρική τράπεζα έρθει να σου κλείσει τις τράπεζες, ξέρετε γιατί δημιουργήθηκαν οι κεντρικές τράπεζες; Για να κρατάνε τις τράπεζες ανοιχτές, όχι για να τις κλείνουν, ιδίως όταν τις θεωρούν ότι είναι φερέγγυες οι ίδιες.

    Εάν λοιπόν έρθει για να σου κλείσει τις τράπεζες για να δεχθείς ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προπληρώνουν 100% του φόρου του 2016 το 2015, έχεις κάθε δικαίωμα, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε αυτό, σ’ αυτήν την απίστευτη επιθετική κίνηση λέγοντας ότι "κοίταξε να δεις, εσύ μου’ κλεισες τις τράπεζες, εγώ δεν μπορώ όμως να αποπληρώσω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ, είναι ελληνικού δικαίου, θα κάνω μία αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, δεν θα τα κουρέψω"».

    Και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042» χαρακτηρίζοντας το ως «το μεγάλο όπλο».

    Και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε; ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε, στην οποία απάντησε:

    «Είχαμε μια συμφωνία στην ομάδα (6-7 άτομα που χάραζαν την καθημερινή στρατηγική) ομόφωνα ότι αν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση των ομολόγων. Όταν έγινε αυτό μειοψήφησα, και τελικά προφανώς ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη τη στιγμή εκεί πέρα ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε και για ένα «δεύτερο όπλο» που δεν ήταν το διπλό νόμισμα αλλά ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

    «Δεν διανοήθηκα 2ο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το '13-'14, όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών και να σας δώσω ένα παράδειγμα πώς δουλεύει.

    Έστω πως το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην εταιρία σας100.000 ευρώ. Επειδή το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί 12-18 μήνες, εσείς τα ξέρετε καλύτερα, για να σας αποπληρώσει, σε περίπτωση που σας χρωστάει, φανταστείτε ένα σύστημα που σου δίνει την επιλογή είτε να περιμένεις για να πάρεις το χρήμα σε ρευστό ή σου δημιουργεί ένα reserveaccount, έναν λογαριασμό μέσα στο taxisnet, ο οποίος κρέμεται κάτω από το afmsaw. Και σου δίνει και ένα pin και τη δυνατότητα εάν χρωστάς σε εμένα 5.000 ευρώ, γιατί είμαι εργαζόμενός σου, έχω παράσχει υπηρεσίες, με ένα pιν μπορείτε να μεταφέρετε υπηρεσίες μέσα από το taxisnet και εγώ μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να αποσβέσω φόρους στο κράτος ή να πληρώσω έναν τρίτο - τέταρτο.

    Ένα τέτοιο σύστημα πληρωμών νομίζω θα ήταν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Όχι μόνο για την Ελλάδα, γενικότερα, να υπάρχει στις χώρες της περιφέρειας που υπάρχει δημοσιονομική στενότητα. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εξελιχθεί σε σύστημα συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτός ήταν ο στόχος».

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Κίνα για παροχή κεφαλαίων, αλλά αυτή ακυρώθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου, ενώ αναφέρεται στη νύχτα του δημοψηφίσματος περιγράφοντας μια «ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα» στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε ό,τι αφορά την αρχική περίοδο της υπουργίας ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς, εκτός από την ακολουθία της λύσης (αναδιάρθρωση χρέους και ταυτόχρονα χαμηλά πλεονάσματα) και περιέγραψε τα ασφυκτικά περιθώρια υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα την εποχή εκείνη αρκούσαν για λιγότερο από δύο εβδομάδες.
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι Μαρ 19, 2024 11:49 am