Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Ιανουάριος 2019

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


  Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά

  Μοιραστείτε
  avatar
  dark skywalker

  Αριθμός μηνυμάτων : 584
  Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
  Τόπος : ΕΛΛΑΣ

  Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά

  Δημοσίευση από dark skywalker Την / Το Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm


  Η ελπίδα ήρθε το 2015 αλλά τα εισοδήματα των νοικοκυριών χάθηκαν για ακόμη μια χρονιά στον δρόμο της λιτότητας και του τρίτου μνημονίου, που αναμένεται ότι θα κάνουν ακόμη χειρότερες τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων το 2016, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις προσδοκίες των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

  Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά δήλωσαν στην έρευνα που διενήργησε η Marc ότι το εισόδημά τους μειώθηκε κι άλλο μέσα στο 2015, ενώ βλέποντας τι ακολουθεί στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, προβλέπουν σε ποσοστό 78% ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

  Από την άποψη ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (51,8%) δηλώνουν, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ότι ζουν κυρίως με τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς, η ανασφάλεια για ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση ενόψει των αλλαγών που θα επιφέρει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δικαιολογεί την απαισιοδοξία των πολιτών για την επόμενη μέρα, πολλώ δε μάλλον όταν στη διάρκεια των μνημονίων και της κρίσης το 94,2% δηλώνει ότι έχει χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του και ένα στα τρία νοικοκυριά (36,3%) υποστηρίζει ότι επιβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ.

  Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως οι ανισότητες που είχαν διαμορφωθεί καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης παρέμειναν αναλλοίωτες και μέσα στο 2015, ενώ το πλήθος των νέων ρυθμίσεων του τρίτου μνημονίου έχει ήδη προσθέσει νέα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

  Σύμφωνα με την έρευνα, το 15,2% των νοικοκυριών δηλώνει πως τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών του αναγκών και το 64,1% των νοικοκυριών αναγκάζονται να «κόβουν» συνεχώς για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία.

  Επίσης, 56,5% αδυνατεί να καλύψει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης. Εκείνοι που ζουν μόνοι τους και οι πολυμελείς οικογένειες (πάνω από 5 άτομα) αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα διαβίωσης.

  Το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, έχουν στην οικογένεια έναν άνεργο. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αγγίζει το 80% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

  Ιδιαίτερα ανησυχητικό -σύμφωνα με την έρευνα- είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα νοικοκυριά αύξησαν την ιδιωτική δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην Υγεία, ενώ 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνουν.

  Ληξιπρόθεσμες όφειλες έχει 1 στα 5 νοικοκυριά προς την εφορία και 12,5% των νοικοκυριών έχει απλήρωτες δόσεις στις τράπεζες.

  Το 30% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις και το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ), ενώ το 33,7% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.

  Στην έρευνα υπολογίζεται ότι 122.700 νοικοκυριά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους, με τη ΓΣΕΒΕΕ να επισημαίνει ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των δανείων α’ κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να λάβει υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα ενισχύσουν το αίσθημα περί δικαίου και δεν θα απειλήσουν την κοινωνική συνοχή.

  ■Δείτε και http://www.gsevee.gr/deltiatupou/623-2016

  Επιστροφή σε ύφεση 1,5% βλέπει το ΙΟΒΕ για το 2016

  Νέα βουτιά στην ύφεση και αύξηση της ανεργίας προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2016, πηγαίνοντας κόντρα στην αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά φέτος την παγκόσμια οικονομία.

  Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προειδοποιεί ότι το κοκτέιλ της εφαρμογής των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητα) και το ενδεχόμενο παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% και σε άνοδο της ανεργίας στο 25,5%, από το 25% που εκτιμά ότι υποχώρησε μέσα στο 2015.

  Η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για την ύφεση του 2016 είναι υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων που διατυπώνονται στον φετινό προϋπολογισμό και αναφέρονται σε πτώση του ΑΕΠ κατά 0,7%, με τους οικονομολόγους του Ιδρύματος να θεωρούν ότι η δυναμική των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης θα διατηρηθεί τουλάχιστον ώς τα μέσα του έτους.

  Στην ίδια έκθεση αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 4% φέτος, μετά την πτώση τους κατά 12,5% πέρυσι (διαμορφώθηκαν σε μόλις 20 δισ. ευρώ), ενώ και η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί κατά 2% λόγω της προβλεπόμενης περαιτέρω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος για τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της αποπληρωμής δανείων.

  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αναδεικνύει ο ΙΟΒΕ για την Ελλάδα είναι «η πιθανή στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας για πολλά χρόνια». Κατά την άποψή του, πρέπει να επιστρέψει άμεσα η αίσθηση του επείγοντος στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιόλογης και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

  Για το ασφαλιστικό σημειώνει ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση» επειδή συναρτά τη σύνταξη με το ύψος των εισφορών στη διάρκεια του εργασιακού βίου, αλλά χαρακτηρίζει λάθος να μετατίθεται επιπλέον βάρος στις νέες γενιές.

  Για τη φορολογία, σημειώνει ότι είναι θετική η διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε τμήματα του πληθυσμού που δεν πλήρωναν αυτό που τους αναλογούσε, αλλά είναι βαρύ λάθος να μην υπάρχουν σταθερότητα, απλότητα και διαφάνεια του φορολογικού συστήματος.

  Ασθενής κρίκος για την ανάπτυξη της χώρας είναι, σύμφωνα με το Ιδρυμα, η απουσία επενδύσεων. «Η ανάπτυξη δεν θα έρθει πριν δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ισχυρό επενδυτικό κύμα. Η διατήρηση αβεβαιοτήτων σε σχέση με τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, η αδυναμία των τραπεζών να συνεισφέρουν και συνολικά η παραμονή της οικονομίας υπό επιτήρηση, χωρίς πλάνο εξόδου στις αγορές που να ακολουθείται με αξιόπιστο τρόπο και χωρίς παλινδρομήσεις, δεν αποτελούν συνολικά βάση ώστε η χώρα να αποτελεί έναν επαρκώς ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

  Και εκτιμά ότι έξοδος από την κρίση θα υπάρξει «μόνον όταν γίνει σαφές ποια είναι τα χαρακτηριστικά της οικονομίας που πρέπει να έχουμε σε μια δεκαετία από τώρα και το σχετικό αναπτυξιακό σχέδιο έχει ευρεία και σταθερή πολιτική και κοινωνική στήριξη».
  Οι φόροι «φουσκώνουν» την τιμή της βενζίνης!
  Η υπερβολική φορολογία στα καύσιμα και όχι η κερδοσκοπία είναι ο λόγος που η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί μόνο κατά 13% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του 2015, όταν η τιμή του αργού πετρελαίου έχει καταρρεύσει σε ποσοστό 41,4% και οι διεθνείς τιμές Platts της βενζίνης κατά 34%.

  Αυτό υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι τόσο υψηλή η φορολογία που ακόμη κι αν σε ένα υποθετικό σενάριο μηδενίζονταν οι διεθνείς τιμές, η λιανική βενζίνη δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο μηδέν.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΓΓΚ, οι συνολικά επτά σταθερές και μεταβλητές επιβαρύνσεις που «καπελώνουν» τη λιανική τιμή της βενζίνης κυμαίνονται μεταξύ 0,93 έως 0,98 ευρώ ανά λίτρο και για το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2015 αντιστοιχούν στο 65,5% της τελικής τιμής.

  Οι τιμές διυλιστηρίου αποτελούν κατά μέσο όρο το 27% της λιανικής, ενώ τα έξοδα λειτουργίας και η κερδοφορία των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων το υπόλοιπο 7,5%.

  Οι τιμές λιανικής των καυσίμων επιβαρύνονται με σειρά φόρων και τελών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ανελαστικοί, δηλαδή δεν υπολογίζονται με βάση την τιμή αλλά με βάση την πωλούμενη ποσότητα. Συγκεκριμένα η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης επιβαρύνεται με:

  ● Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ: 0,21 € ανά 1.000 λίτρα (σταθερό)

  ● Ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ): 670 € ανά κυβικό μέτρο (σταθερός)

  ● Εισφορά ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών: 1,2% επί της τιμής διυλιστηρίου (μεταβλητή)

  ● Ειδικό τέλος δικαιωμάτων εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών (ΔΕΤΕ): 0,5% της αξίας του αθροίσματος της τιμής διυλιστηρίου και του ΕΦΚ (ημι-μεταβλητό)

  ● Φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ): 23% επί του συνόλου της τιμής διυλιστηρίου, των μικτών ονομαστικών περιθωρίων κέρδους και των ανωτέρω φορολογικών επιβαρύνσεων (ημι-μεταβλητός)

  Ετσι στο 1,37 ευρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή λιανικής πώλησης της αμόλυβδης, τα 0,83 ευρώ είναι οι επιβαρύνσεις που παραμένουν σταθερές, άλλα 0,1075 ευρώ είναι οι μεταβλητές επιβαρύνσεις, περίπου 10 λεπτά το μεικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και βενζινοπωλών και 0,335 ευρώ η χονδρική τιμή του διυλιστηρίου.

  Προσλήψεις στα ΕΛΠΕ

  Σε πρόγραμμα προσλήψεων 170 ατόμων, σε βάση τριετίας, θα προχωρήσει ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις αλλά και τη σταδιακή ένταξη των νεοπροσληφθέντων στην παραγωγή. Σημειώνεται ότι στο β' εξάμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν άλλες 84 προσλήψεις.

  Η σχετική απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο εντάσσεται στον πενταετή στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης για την περίοδο 2016-2020.

  Ειδικότερα προβλέπεται η υλοποίηση προγράμματος ολιστικής ασφάλειας, που αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εργαζομένων στα διυλιστήρια σε θέματα ασφάλειας, αλλά και δημιουργία σχολής μέσω της οποίας θα εκπαιδεύεται δομημένα κάθε εργαζόμενος που απασχολείται σε χώρους των διυλιστηρίων, ανεξαρτήτως του εργοδότη του (εργολάβοι).

  ΣΕΒ: «Μονόδρομος»

  Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι επιχειρηματίες θα τη στηρίξουν στο ασφαλιστικό, αλλά δεν θα δώσουν λευκή επιταγή, έστειλε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

  Αιτιολογώντας την απόφαση του Συνδέσμου να αποδεχθεί «το αντιαναπτυξιακό μέτρο» αύξησης των εισφορών, ο Θ. Φέσσας επισημαίνει ότι ο ΣΕΒ «βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο» και κρίνει ότι «μια καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης θα παρατείνει την υφεσιακή ροπή της οικονομίας και θα εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

  Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η πρόοδος της συμφωνίας με τους εταίρους είναι μονόδρομος για να επιζήσουν οι επιχειρήσεις και να γίνουν επενδύσεις και, απευθυνόμενος τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για ψευδαισθήσεις».
  ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ Β.Γεώργας

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Δευ Ιαν 21, 2019 10:23 pm