Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Μάρτιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Σκάνδαλο ηρωίνης: To «who is who» 6 Ελλήνων κατηγορουμένων & χειραγώγηση των ΜΜΕ

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Σκάνδαλο ηρωίνης: To «who is who» 6 Ελλήνων κατηγορουμένων & χειραγώγηση των ΜΜΕ Empty Απ: Σκάνδαλο ηρωίνης: To «who is who» 6 Ελλήνων κατηγορουμένων & χειραγώγηση των ΜΜΕ

    Δημοσίευση από dark skywalker Τρι Ιαν 19, 2016 9:56 pm

    Σημαντικά κομμάτια του παζλ της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One» φάνηκε να μπαίνουν χθες στη θέση τους κατά τη δεύτερη μέρα της απολογίας του κατηγορούμενου Μάκη Γιαννουσάκη.

    Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική στάση της έδρας και από τις έντονες αντιδράσεις συνηγόρων υπεράσπισης, ειδικά απέναντι στην εισαγγελέα Μ. Τρούπη.

    Η τελευταία, δείχνοντας πλήρη γνώση του συνόλου των δικογραφιών, μπήκε στην ουσία και με διεξοδικές ερωτήσεις συνδυασμένες με το υλικό της προανάκρισης αναζήτησε στοιχεία που αφορούν την εμπλοκή των κατηγορουμένων στην υπόθεση και κυρίως την αθέατη πλευρά αυτής της δίκης, τις πηγές χρηματοδότησης του φορτίου.

    «Θέλω όλοι μας να πούμε ό,τι κάναμε» ξεκίνησε λέγοντας ο Μ. Γιαννουσάκης, ο μοναδικός έως σήμερα κατηγορούμενος που δήλωσε ότι γνώριζε για τα ναρκωτικά αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην επιχείρηση.

    «Υπάρχουν χρηματοδότες για αυτή τη δουλειά και δεν είναι κανένας από όσους είναι κατηγορούμενοι. Εγώ έκανα τα ελάχιστα. Είχαν τον τρόπο να επιβάλουν τη συμμετοχή μου σε όλο αυτό. Σας λέω ότι λεφτά δεν πήρα, όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Τα βάζω με όλους και με όλα. Ηδη κινδυνεύω, θέλετε να πω και ονόματα για να κινδυνεύω περισσότερο;» είπε ο M. Γιαννουσάκης, χωρίς να ερωτηθεί αρχικά από την πρόεδρο Ι. Δούκα σε ποιους αναφέρεται.

    Στη συνέχεια η εισαγγελέας επισήμανε αντιφάσεις του κατηγορούμενου σε σχέση με την προανάκριση, όπου είχε δηλώσει άγνοια για την ηρωίνη, και τον ρώτησε συγκεκριμένα με ποιους «όλους» τα βάζει.

    «Με τον Γ. Μπουρδούβαλη, την εταιρεία του και τους χρηματοδότες. Δεν μπορώ να πω ονόματα εδώ, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Επρεπε για να πιστέψουν οι άνθρωποι που ήταν από πίσω ότι δεν θα μιλήσω» απάντησε ο Γιαννουσάκης.

    Στην επισήμανση της εισαγγελέως ότι δεν θέλει να κατονομάσει πρόσωπα, άναψαν τα αίματα, καθώς επενέβη ο συνήγορος του Α. Κοτσώνη, Γ. Ηρειώτης, φωνάζοντας «μα καλά, δεν ξέρετε ότι ο Γιαννουσάκης είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας, τα έχει πει».

    Τις εκρήξεις Τ. Μιχαλόλια - Γ. Ηρειώτη ακολούθησε σχόλιο της Μ. Τρούπη ότι «πρώτη φορά στα 25 χρόνια στο δικαστικό σώμα κάποιοι δικηγόροι διακόπτουν τον εισαγγελέα υποδεικνύοντας τη δουλειά του».

    Στη συνέχεια ρωτήθηκε ο κατηγορούμενος για την εταιρεία Arab Waves που ίδρυσε ο Α. Κοτσώνης στα Εμιράτα.

    Του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί η φωτοτυπία του διαβατηρίου Κοτσώνη έφτασε στο δικό του γραφείο στο Ντουμπάι στις 11/6, λίγες μόλις μέρες αφότου το «Noor One» φτάνει στην Ελευσίνα.

    Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι αυτό έγινε για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του λογαριασμού της εταιρείας Arab Waves προκειμένου να μπορεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.

    «Αν είχε σχέση με τη μεταφορά ναρκωτικών η συγκεκριμένη εταιρεία, η διαδικασία θα έπρεπε να είχε γίνει 15 μέρες πριν ώστε να ήταν ήδη έτοιμη η εταιρεία». Επιβεβαίωσε πως η Arab Waves είχε συσταθεί για να μεταφέρονται μεγάλα ποσά χρημάτων μέσα από το τραπεζικό σύστημα χωρίς πρόβλημα.

    Σε παρέμβασή του ο Α. Κοτσώνης υπογράμμισε: «Ηταν μια εταιρεία για να κόβω τιμολόγια, όπως έχουν όλες οι εταιρείες. Εγώ για να πάρω βίζα πρέπει να περάσω γιατρούς, ούτε αυτό δεν είχε γίνει. Χρειάζονταν δύο μήνες, όχι 15 μέρες».

    Στις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως για το ποιος πλήρωνε τις διαμονές τού έχοντος σοβαρά οικονομικά προβλήματα Α. Κοτσώνη σε ακριβά ξενοδοχεία στο Ντουμπάι (κόστους 500-2.000 ευρώ τη βραδιά), ο Μ. Γιαννουσάκης απάντησε: «Πλήρωναν αυτοί με τους οποίους συνεργαζόταν. Με καράβια, εφοπλιστές. Κάποιος κάλυπτε τα έξοδά του. Να ρωτήσετε τον ίδιο». Στο σημείο αυτό και πάλι αντέδρασαν έντονα οι συνήγοροι του Κοτσώνη.

    Οι πλαστικές σακούλες

    Για την ηρωίνη που βρέθηκε στη βίλα του στη Φιλοθέη, όπου διέμενε η πρώην σύζυγός του, ο Μ. Γιαννουσάκης δήλωσε άγνοια για την αποθήκευση των ναρκωτικών, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είχε κλειδιά ούτε τον κωδικό για να μπαίνει μέσα.

    Αντίθετα, όπως είπε, εκεί είχε πρόσβαση ο κατηγορούμενος και έμπιστός του Σ. Λάγιος. Αναφερόμενη σε κατάθεση του πληρώματος, η εισαγγελέας ρώτησε αν ο Μ. Γιαννουσάκης μετέφερε στο πλοίο στην Ελευσίνα μαύρες πλαστικές σακούλες που περιείχαν τα σακ βουαγιάζ όπου τοποθετήθηκαν τα ναρκωτικά για να «εκφορτωθούν».

    Γιανν.: «Πήρα τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ για να βγάλουμε τα σκουπίδια από το πλοίο, καθώς είχε υψηλό κόστος η αντιρρυπαντική εταιρεία».

    Εισ.: «Και γιατί δεν περιμένατε το πλήρωμα αφού πάρει άδεια εξόδου να κατεβάσει και τα σκουπίδια; Στην ανακρίτρια είπατε ότι ο Λάγιος επέμενε να βγάλετε έξω τα σκουπίδια».

    Γιανν.: «Με τα σκουπίδια ασχολήθηκα, όχι με τα ναρκωτικά».

    Εισ.: «Καλά, εσείς, ένας εφοπλιστής, ασχολείστε με τέτοιες ενέργειες;»

    Γιανν.: «Υπάρχουν και τέτοιοι εφοπλιστές, που τρώνε με το πλήρωμα και βγάζουν έξω τα σκουπίδια».

    Οπως έγινε γνωστό από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου, λόγω των πολλών αναγκαίων επισκευών του πλοίου αλλά και της μικρής χωρητικότητάς του, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 5 ταξίδια στη Λιβύη για να μεταφερθούν 2.500 τόνοι πετρελαίου.

    «Αυτό θα έκανε την ενδεχομένη ναύλωση ασύμφορη» παρατήρησε η εισαγγελέας. Με τις ερωτήσεις της η ίδια θέλησε να διερευνήσει τη βασιμότητα των ισχυρισμών κάποιων κατηγορούμενων για τη δουλειά στη Λιβύη. Από τις απαντήσεις Γιαννουσάκη προέκυψε ότι, πέρα από το ασύμφορο του σχεδίου, δεν είχαν γίνει και οι απαραίτητες προεργασίες για την υλοποίησή του.

    «Τελικά ο Κοτσώνης ή η εταιρεία του έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη χρηματοδότηση των ναρκωτικών;» ρώτησε ο συνήγορος του Κοτσώνη στο τέλος της διαδικασίας (η οποία χαρακτηρίστηκε από τις ασυνήθιστες διακοπές των δικηγόρων που έκαναν απευθείας ερωτήσεις), με τον Γιαννουσάκη να απαντάει αρνητικά.

    «Ναι, αλλά εσείς έχετε πει πως σας είπε ο Μπουρδούβαλης ότι συστήθηκε η εταιρεία για τα ναρκωτικά», σχολίασε η πρόεδρος. «Δεν μου είπε όμως ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης» απάντησε ο κατηγορούμενος. Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα.
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Σκάνδαλο ηρωίνης: To «who is who» 6 Ελλήνων κατηγορουμένων & χειραγώγηση των ΜΜΕ Empty Απ: Σκάνδαλο ηρωίνης: To «who is who» 6 Ελλήνων κατηγορουμένων & χειραγώγηση των ΜΜΕ

    Δημοσίευση από dark skywalker Δευ Ιαν 18, 2016 10:39 pm

    ...η συνέχεια στο δικαστήριο. Ίδομεν...
    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Σκάνδαλο ηρωίνης: To «who is who» 6 Ελλήνων κατηγορουμένων & χειραγώγηση των ΜΜΕ Empty Σκάνδαλο ηρωίνης: To «who is who» 6 Ελλήνων κατηγορουμένων & χειραγώγηση των ΜΜΕ

    Δημοσίευση από dark skywalker Δευ Ιαν 18, 2016 9:45 pm

    Σκάνδαλο ηρωίνης: To «who is who» 6 Ελλήνων κατηγορουμένων & χειραγώγηση των ΜΜΕ 2rqftix
    Είναι έξι εκ των βασικών Ελλήνων κατηγορουμένων για τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Αντιμετωπίζουν όλοι τις ίδιες βαρύτατες κατηγορίες: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών με προσδοκώμενο όφελος, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο ανέρχεται σε τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ.

    «Ολοι μιλούσαν με όλους», κατέθεσε στη δίκη ο επικεφαλής των ερευνών, αντιπλοίαρχος του Λιμενικού Γιώργος Κατσούλης. Τους υπερασπίζονται γνωστά ονόματα ποινικολόγων της χώρας. Τους συνδέει και κάτι ακόμα: όλοι αρνούνται (μέχρι σήμερα) τις κατηγορίες.

    Μάκης Γιαννουσάκης
       
    42 χρόνων, εφοπλιστής. Στη βίλα του στη Φιλοθέη βρέθηκαν 557 κιλά ηρωίνης. Γιος του Μιχάλη Γιαννουσάκη που το 2009 δολοφονήθηκε στο δικό του μπαρ, το «Mike’s Irish Bar». Ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στην Κηφισιά και από το 2012 της ναυτιλιακής εταιρείας G-Tankers Petroleum με έδρα την πόλη Σάρτζα των Εμιράτων. Διατηρούσε βενζινάδικο στη Λιοσίων, ενώ είχε αγοράσει και το πλοίο Aristo από εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη. Μεταξύ άλλων επιχειρηματιών και εκδοτών, συνδεόταν τα τελευταία χρόνια με φιλία με τον πρόσφατα αποθανόντα Μάκη Ψωμιάδη που τον βοήθησε όταν απειλήθηκε στη φυλακή.

    Αρχικά δήλωσε άγνοια για τα ναρκωτικά, όμως στην απολογία του δέχτηκε ότι γνώριζε. Αποδέχεται τη συνεκμετάλλευση του πλοίου, χαρακτηρίζει τον Κοτσώνη «φίλο του» και υποδεικνύει τον Γιώργο Μπουρδούβαλη ως τον άνθρωπο που του πρότεινε τη μεταφορά την οποία όμως αρνήθηκε.

    «Μου είπε ότι το είχε ξανακάνει χωρίς πρόβλημα κι ότι τα χρήματα για τη δουλειά θα μεταφέρονταν σε μια νέα εταιρεία στη Σάρτζα όπου ήταν και η δική μου. Τόσο μεγάλα ποσά δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλιώς. Γι’ αυτό συστήθηκε η Arab Waves. Ετσι, αποκρύπτονται τα φυσικά πρόσωπα με αυτές τις εταιρείες μιας χρήσης και δεν παρουσιάζονται ούτε διαχειριστές ούτε ιδιοκτήτες» (απόσπασμα κατάθεσης). Φέρεται να χρωστά σε συγκατηγορούμενούς του αρκετά χρήματα ενώ συνεργάτες του έχουν εμπλακεί στην υπόθεση εκφόρτωσης, μεταφοράς και αποθήκευσης της ηρωίνης.

    Γιώργος Μπουρδούβαλης
         
    59 χρόνων, συνταξιούχος ναυτικός, καπετάνιος από το 1987 ώς το 1999. Γνωστός στη δικογραφία ως Captain George. Κατέβηκε πρώτη φορά στην περιοχή του αφορολόγητου πετρελαϊκού παραδείσου Ντουμπάι το 1986 ως υποπλοίαχος και αργότερα πλοίαρχος στην εταιρεία της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

    Εκτελεί εδώ και 15 χρόνια καθήκοντα διευθυντή, υπεύθυνου ναυλώσεων και συγκρότησης πληρωμάτων στην εταιρεία «Horizon» (πρώην ΦΑΛ). Θεωρείται ο ο άνθρωπος που έπρεπε να συμβουλευτεί όποιος πήγαινε να κάνει δουλειά στο Ντουμπάι («Δεν υπήρχε καμία δουλειά που να έπαιρνε η “Ηοrizon” και να μην παίρνει προμήθεια ο Μπουρδούβαλης», λέει γι’ αυτόν ο Γιαννουσάκης).

    Η εταιρεία «Horizon» αγόραζε πετρέλαιο από τον Μάκη Γιαννουσάκη, τον οποίο είχε γνωρίσει ο Γ. Μπουρδούβαλης στο Ντουμπάι. Οπως λέει ο ίδιος, του τηλεφώνησε από την Ελλάδα ο γνωστός του, Αιμίλιος Κοτσώνης, με τον Παντελή Καλαφάτη (ιδιοκτήτης του πλοίου) και του ζήτησε να βοηθήσει να βρεθούν ναύλα για το «Noor One».

    Αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τα ναρκωτικά και ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει ποτέ το ίδιο το πλοίο. Ισχυρίζεται ότι επικοινωνούσε με τον Γιαννουσάκη διότι του χρωστούσε χρήματα, ενώ με τον Κοτσώνη είχε συνεργαστεί σε περίπου 24 δουλειές με πετρέλαια. «Αν έβρισκε φορτίο, το κανόνιζε με τον Νιχάντ [επίσης συνεργάτης της “Horizon”] κι εγώ κανόνιζα να σταλεί το πλοίο και να παραλάβει το φορτίο και ρυθμίζαμε τους επιθεωρητές που θα μέτραγαν τη μετάγγιση» (από κατάθεσή του).

    Παντελής Καλαφάτης
       
    68 χρόνων, εργάστηκε ως καπετάνιος επί 12 χρόνια στη Σαουδική Αραβία. Σύζυγος της τελευταίας ιδιοκτήτριας του «Noor One», Κ. Αλεξανδρή. Το ζεύγος Καλαφάτη - Αλεξανδρή γνωρίζονται με τον Αιμίλιο Κοτσώνη μέσω των παιδιών τους. Με τη διαμεσολάβηση του Κοτσώνη, ο Καλαφάτης αγόρασε το πλοίο από τον Φάρο.

    Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ίδιος, όταν διαπίστωσε πως ο Γιαννουσάκης χρωστούσε χρήματα και στον Φάρο, ενώ είχε ήδη «φάει» μέρος των χρημάτων που του είχε δώσει (300.000 δολάρια), τηλεφώνησε στον Κοτσώνη: «Εσύ με έμπλεξες σε τέτοια ιστορία» για να λάβει την απάντηση: «Πάρε τα υπόλοιπα χρήματά σου γιατί προφανώς θα τα χάσεις όλα. Ανοιξε μια εταιρεία στο Ντουμπάι και βάλε τα σε μια τράπεζα».

    Ετσι και έγινε. Τα Χριστούγεννα του 2013 συναντά στην Ελλάδα τον Κοτσώνη, του δηλώνει ότι έχει προβλήματα με τη ναύλωση του «Noor One» και τον ρωτάει αν μπορεί να του συστήσει κάποια πλοιοκτήτρια εταιρεία. Κάπως έτσι προκύπτει η γνωριμία Καλαφάτη με τον Γιώργο Μπουρδούβαλη της «Horizon».

    Σύμφωνα με κατάθεση του λιμενικού στη δίκη, όσο το «Noor One» ήταν στην Ελευσίνα, ο Καλαφάτης ανέβηκε στο πλοίο, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του Γιαννουσάκης, Φάρος, Λάγιος και Καρτσώνης. Αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τα ναρκωτικά.

    Αιμίλιος Κοτσώνης


         54 χρόνων. Ιδιοκτήτης εταιρείας πολυτελών οχημάτων στον Αλιμο, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τον κέρδισε η ναυτιλία και ο Ολυμπιακός, στη σύνθεση του οποίου μπήκε τον Σεπτέμβριο του 2010 με αρμοδιότητα «υπευθύνου στο τμήμα προμηθειών».
    Λίγους μήνες νωρίτερα απέτυχε να εκλεγεί στον Δήμο Γλυφάδας με την παράταξη του τότε υποψηφίου δημάρχου και μετέπειτα υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Από το 2012 ασχολείται με μεσιτείες πετρελαιοειδών στο Ντουμπάι. Στις 23 Δεκεμβρίου του 2013 δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους και ανταπέδωσε τα πυρά.

    Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ήταν ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι και αναλάμβανε όλες τις εκεί επιχειρηματικές δραστηριότητές του με συχνότατες επισκέψεις και ακριβές διαμονές.

    Ο Κοτσώνης γνώριζε καλά τους Ελληνες κατηγορούμενους και θεωρείται ο άνθρωπος που «έκανε την κουμπαριά» για το «Noor One». Γνώρισε τον Γιαννουσάκη το 2012 μέσω του κουμπάρου του τελευταίου Στέλιου Διονυσίου, καθώς όλοι μαζί έπαιζαν… μπιρίμπα.

    Από τις συνομιλίες του κοριού της ΕΥΠ (2012) φέρεται να λέει ο ίδιος σε συνομιλητή του «Αν μου βάλει τον Ελληνα, αυτόν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής για πλοίαρχο, μου το πάει στο Πορτ Σάιντ, καβαλάει ο άλλος και συνεχίζει...».

    Ισως αυτή η εμπιστοσύνη εξηγεί την επιλογή του να έχει δικηγόρους που υπερασπίζονται την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη δίκη. Στη Σάρτζα (Εμιράτα) δημιούργησε την Arab Waves που τελικά δεν λειτούργησε ποτέ.

    Ηταν παρών, σύμφωνα με τις περισσότερες, καταθέσεις, στις κουμπαριές για την αγοραπωλησία και τη διαχείριση του πλοίου. Η ιδιοκτήτρια του πλοίου αναφέρει συγκεκριμένα ότι για κάθε κίνηση του πλοίου ακόμα και το πότε θα έφτανε στην Ελλάδα ενημερωνόταν αυτή και ο σύζυγός της Π. Καλαφάτης από τον Αιμ. Κοτσώνη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους»: «Το όνομα του Αιμ. Κοτσώνη φέρεται να εμπλέκεται όπως αποκάλυψε ο κοριός της ΕΥΠ και σε παράνομο εμπόριο τσιγάρων πάλι μέσω ναυτιλιακών εταιρειών σε άλλη υπόθεση με 29 κατηγορούμενους».

    Στις απολογίες του στην ανακρίτρια αρνείται κατηγορηματικά κάθε κατηγορία, ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία σχέση με το πλοίο και κατηγορεί για ψευδείς ισχυρισμούς τους Μάκη Γιαννουσάκη, Παντελή Καλαφάτη και Κωνσταντίνα Αλεξανδρή.

    Παναγιώτης Φάρος


         56 χρόνων, πλοίαρχος από το 1981 με μεταπτυχιακά στο μάνατζμεντ επιχειρήσεων. Από το 1989 εργάζεται ως μεσίτης-πωλητής πετρελαιοειδών και καυσίμων. Η εταιρεία του απέκτησε από τη χρεοκοπημένη εταιρεία «Τέρπανδρος» το «Noor One» όταν ακόμα λεγόταν «Κύθνος». Γι’ αυτό τον σκοπό ιδρύεται η εταιρεία «Axia Shipmanagement».
    Μέσω του Κοτσώνη γνωρίζει αρχικά τον Γιαννουσάκη και στη συνέχεια τον Καλαφάτη. Τον Μπουρδούβαλη τον γνωρίζει από το 2012, καθώς είχαν «κάνει 2-3 δουλειές μαζί».

    Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος, θεωρούσε ότι το πλοίο θα πέρναγε από Λιβύη για να φορτώσει πετρέλαιο. Κατά το κατηγορητήριο, ο Φάρος εξακολουθούσε να ασκεί τον πλήρη έλεγχο του πλοίου (ακόμα και μετά την πώληση του στον Καλαφάτη), επιδιώκοντας μέσω τρίτων τη ναύλωση στον στενό συνεργάτη του Βασίλειο Κουρούβανη, αποσκοπώντας στην από κοινού εκμετάλλευση του πλοίου.

    Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το φορτίο της ηρωίνης και θεωρεί τις κατηγορίες εξωφρενικές.

    Βασίλης Κουρούβανης


         53 χρόνων. Ναύλωσε το «Noor One» και ήταν πρόεδρος πετρελαϊκής εταιρείας με εγκαταστάσεις στην Αχαΐα. Φέρεται να είχε προπληρώσει 100.000 δολάρια προκειμένου το πλοίο να φτάσει στο Ρίο, όπου ο ίδιος είχε δεξαμενές καυσίμων.
    Στόχος του, το δεξαμενόπλοιο να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά καυσίμων από Λιβύη προς Ελλάδα με την οικονομική ενίσχυση δύο επιχειρηματιών, ένας από τους οποίους έχει σχέσεις με μικρή ΠΑΕ, σύμφωνα με «Το Βήμα».

    Φέρεται να επιχειρούσε να αποκτήσει επαφή με Ιρανούς επιχειρηματίες με τη βοήθεια γνωστού Ελληνα εμπόρου χρυσού (που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ).

    Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος, όσο το πλοίο ήταν εν πλω, η συμπεριφορά των Γιαννουσάκη - Μπουρδούβαλη του φαινόταν περίεργη και δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε. Ενημερώθηκε από τον καπετάνιο ότι το πλοίο θα πήγαινε στην Ελευσίνα για επισκευές. «Δεν κατάλαβα οτιδήποτε για την ηρωίνη μέχρι τη στιγμή που άρχισαν οι συλλήψεις.

    Εγώ ασχολιόμουν μόνο με το πώς θα περιορίσω την ζημιά» κατέθεσε. Αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή με τα ναρκωτικά.

    Η χειραγώγηση των ΜΜΕ

    Από την αρχή αυτής της υπόθεσης του πλοίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης φάνηκε η αντικειμενική δημοσιογραφία! Τις πρώτες ημέρες οι ειδήσεις για το «Noor One» απασχολούσαν τις εφημερίδες (κυρίως) με μεγάλα ρεπορτάζ, ενώ παράλληλα τα διάφορα ιστολόγια άρχισαν κυριολεκτικά να «ξεσαλώνουν» για το ποιοι (κατά τη γνώμη τους) οργάνωσαν την εγκληματική «ναυτιλιακή» επιχείρηση, υποδεικνύοντας μάλιστα τους ενόχους. Αστυνομικοί συντάκτες έδιναν «μάχες» για να πάρουν πληροφορίες, ενώ, ως συνήθως, άλλοι τις είχαν έτοιμες στο πιάτο.

    Ο πρώτος κύκλος ανακρίσεων έκλεισε, αποδόθηκαν οι κατηγορίες και το θέμα πέρασε στα ψιλά. Οταν η δικογραφία για τα «στημένα» αλλά και το βρόμικο χρήμα αποκάλυψε μέσω του κοριού της ΕΥΠ τις τηλεφωνικές συνομιλίες (του 2012) που αφορούσαν και την υπόθεση του πλοίου, το θέμα «ξαναζεστάθηκε».

    Οι δικογραφίες συγχωνεύονται με απόφαση της Δικαιοσύνης και συλλαμβάνεται τότε το πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού ως κατηγορούμενος πλέον. Στο μεταξύ άρχιζαν να διαφαίνονται κι άλλοι αθλητικοί παράγοντες που με τις αλληλοκαταγγελίες και τις νυχτερινές «αποκαλύψεις» τους έμπαιναν στο κάδρο αυτών των εγκληματικών υποθέσεων.

    Τα δελτία ειδήσεων σταμάτησαν κάθε αναφορά, ενώ παρέμενε «στις επάλξεις» της ενημέρωσης όποιο μέσο είχε μεγάλη επιχειρηματική ή οπαδική αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό, λες και το ζήτημα των ναρκωτικών αφορούσε την ομάδα ή τον κάθε παράγοντα.

    Η ροή πληροφοριών από τα αθλητικά ΜΜΕ και τα υπονοούμενα εμπλοκής του προέδρου της ΠΑΕ περίπου ως Εσκομπάρ διέτρεχε (κυρίως) τις ανώνυμες αναρτήσεις του κάθε φιλοπαναθηναϊκού ή φιλοενωσιακού μέσου. Ανάλογες υπαινικτικές δηλώσεις έγιναν ακόμα και από ποδοσφαιρικούς προέδρους.

    Ο ίδιος ο Β. Μαρινάκης δεν μπήκε βέβαια ποτέ στον κόπο να τραβήξει με δηλώσεις του μια καθαρή γραμμή απέναντι σε όσους υποτιθέμενους ή μη εφοπλιστές και πρώην συνεργάτες του βρέθηκαν κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Αντίθετα απλά «έκοψε» τις ειδήσεις ή –ακόμα χειρότερα– έσπευσαν να τις κόψουν με δική τους πρωτοβουλία τα φιλοολυμπιακά ΜΜΕ.

    Λίγο πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, σε κοινή γραμμή τα περισσότερα ΜΜΕ αλλά και όλα τα κανάλια, πλην ΣΚΑΪ, περιόρισαν τις ειδήσεις γύρω από τις παραιτήσεις δικαστών της δίκης, επιλήψιμες σχέσεις δικαστών με υπόπτους στις εγκληματικές αυτές υποθέσεις, την προσπάθεια μεταθέσεων των λιμενικών και τελικά ακόμα και την κάλυψή της. Για λόγους ακατανόητους, ακόμα και το «Εθνος» που ξόδεψε σελίδες επί σελίδων αποκαλύπτοντας πτυχές της υπόθεσης έπαψε να ενδιαφέρεται για τη δίκη. Απέμεναν να καλύπτουν τη δικαστική διαδικασία τα ΜΜΕ συμφερόντων Αλαφούζου και η εφημερίδα «Espresso».

    Κι έτσι κάποιοι απομένουν στη μοναξιά τους να καλύπτουν τη δίκη για την ηρωίνη, κάποιοι άλλοι καταγράφουν και μεταδίδουν απευθείας όλους τους διαλόγους με στόχο απλά να πλήξουν αντίπαλα ποδοσφαιρικά (και επιχειρηματικά) στρατόπεδα και κάποιοι τρίτοι που πάντα είναι καλά πληροφορημένοι από «πηγές» γράφουν άρθρα σε διαφορετική γραμμή από όσα έγραφαν το 2014, υποδεικνύοντας ως εγκεφάλους τους Τούρκους (ασύλληπτους και μη) κατηγορούμενους, πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη.

    Με δυο λόγια, έγινε ξανά φανερό ότι μόλις ξεσπάει ένα πόλεμος ή μια επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κατέχουν τα ΜΜΕ τότε αναλόγως θυμούνται ή ξεχνάνε τις μεγάλες εγκληματικές υποθέσεις. Στο τέλος, βέβαια, κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται και το πώς τελικά καθορίζονται τα περιεχόμενα των ρεπορτάζ.

    Αποτέλεσμα: η δίκη διεξάγεται σχεδόν στο σκοτάδι και μέσα σε έναν διάχυτο φόβο, οι δομές της καταπολέμησης των ναρκωτικών παραμένουν ανήμπορες με εξαθλιωμένα οικονομικά, οι χρήστες γεμίζουν τους δρόμους, οι πολίτες συνεχίζουν να υποστηρίζουν φανατικά τις αθλητικές τους ηγεσίες στον μεταξύ τους υποτιθέμενο εμφύλιο, ενώ το επόμενο φορτίο μπορεί ήδη να περνάει ανενόχλητα τον κόλπο του Σουέζ.

    Διότι το θέμα δεν είναι φυσικά το πόσο και ποιοι θα καταδικαστούν από τη Δικαιοσύνη, αλλά το πώς θα έπρεπε να αναδειχτεί στην ελληνική κοινή γνώμη η ευκολία παρόμοιων μεταφορών, να βρεθούν τρόποι καταπολέμησης και κυρίως να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα κοινωνικής απαξίας για παρόμοιες εγκληματικές κερδοφόρες επιχειρήσεις είτε με ναρκωτικά είτε με «στημένα» είτε με βρόμικο χρήμα. Αυτό όμως δεν γίνεται ούτε με ομερτά και σιωπή ούτε με φόβο.

    Στο μεταξύ, όλα τα ελληνικά ΜΜΕ συνεχίζουν να κουνάνε το δάχτυλο στα τουρκικά καμιόνια που μεταφέρουν λαθραίο πετρέλαιο από τον ISIS. Δεν υπάρχει, βλέπετε, στα καμιόνια η δυνατότητα σημαίας Τόγκο!
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ Συντάκτης: Κ.Ζαφειρόπουλος, Α.Ψαρρά

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι Μαρ 19, 2024 5:40 am