Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

 2018

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


  Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά

  Μοιραστείτε
  avatar
  dark skywalker

  Αριθμός μηνυμάτων : 584
  Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
  Τόπος : ΕΛΛΑΣ

  Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά

  Δημοσίευση από dark skywalker Την / Το Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm


  Με το ελληνικό δημόσιο να βάζει στα ταμεία του, το ποσό των  368,5 εκατ. ευρώ, η Cosco φαίνεται να αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο (σε δύο φάσεις) του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή τη βελτιωτική προσφορά.

  Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή την από 20 Ιανουαρίου 2016 βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών εκδόσεως της «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.».

  Τo ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την παραπάνω εταιρεία πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

  Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

  Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

  Η συναλλαγή διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ.

  Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Cosco Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67% (δεύτερο στάδιο).

  Το Ελληνικό Δημόσιο θα επωφεληθεί επίσης από πληρωμές μερισμάτων για το ποσοστό 16% μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης καθώς και από τις πληρωμές τόκων για τα αντίστοιχα κεφάλαια που θα έχουν κατατεθεί από την Cosco Group (Hong Kong) Limited ως εγγύηση για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού του ΟΛΠ, καθώς και από τη διανομή μερίσματος για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει.

  Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

  Η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο της ΟΜΥΛΕ

  Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, έκανε την παρακάτω δήλωση:


  “Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο του Χρηματιστηρίου, την στιγμή που το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του είναι πράξη θλιβερή από θλιβερούς ανθρώπους. Όταν μάλιστα το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ όριζε την καθαρή παρούσα αξία της παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ σε 530 εκατομ. και εν συνέχεια με την επέκταση της προβλήτα ΙΙΙ σε ένα δισ. Το λιμάνι του Πειραιά ενσωματώνει ανεκτίμητες αξίες που δεν αποτιμώνται σε ένα κατακρεμνησμένο Χρηματιστήριο. ¨Οσα φτιασιδώματα και εάν επιχειρήσουν η αλήθεια δεν πρόκειται να σκεπαστεί. Η κυβέρνηση επιτελούς πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιο ξεπούλημα δεν γίνεται ανεκτό από την ελληνική κοινωνία.”
  Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ, είχε δηλώσει κρατώντας την ανωνυμία του στο «Reuters» ότι αν η προσφορά της Cosco δεν είναι ικανοποιητική το Ταμείο θα μπορούσε να ζητήσει από την εταιρεία να βελτιωθεί και άλλο και είχε αναφέρει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τον διαγωνισμό, εφόσον κρίνει ότι η προσφορά δεν είναι ικανοποιητική σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού.

  Το άνοιγμα της πρώτης προσφοράς των Κινέζων έγινε στις 12 Ιανουαρίου και αμέσως το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε νέα βελτιωτική, ωστόσο ποτέ δεν έγινε γνωστό το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος από τον επενδυτή αν και οι πληροφορίες έλεγαν ότι αυτό βρισκόταν στα επίπεδα της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΛΠ γύρω στα 364 εκατ. ευρώ.

  Τα έσοδα

  Πάντως ναυτιλιακοί κύκλοι έλεγαν στην «Εφ.Συν» ότι η νέα προσφορά θα πρέπει να αξιολογηθεί και με βάση τα μέχρι τώρα έσοδα του Δημοσίου από τον ΟΛΠ, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ξεπερνούσαν το 2013 και το 2014 τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

  Τα παραπάνω χρήματα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία από μερίσματα, που πληρώνει ο κερδοφόρος ΟΛΠ στους μετόχους, που ως γνωστόν την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει το Δημόσιο, από ενοίκιο βάσει της ισχύουσας Σύμβασης Παραχώρησης, φόρους και εργοδοτικές εισφορές.
  ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ Συντάκτης: Χ. Παπασταθοπούλου

  ...ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ...

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι Δεκ 11, 2018 4:33 pm