Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Μάρτιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Σύμμαχος(;) στην αύξηση των εισφορών οι... εργοδότες

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Σύμμαχος(;) στην αύξηση των εισφορών οι... εργοδότες Empty Σύμμαχος(;) στην αύξηση των εισφορών οι... εργοδότες

    Δημοσίευση από dark skywalker Πεμ Ιαν 07, 2016 10:49 pm

    Σύμμαχος(;) στην αύξηση των εισφορών οι... εργοδότες Za144
    Εναν ανέλπιστο σύμμαχο στη μάχη για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την έγκρισή της από τους δανειστές μας ελπίζει να έχει μαζί της η κυβέρνηση, που φλερτάρει με τη συναίνεση των εργοδοτικών οργανώσεων στο σχέδιό της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργοδότες (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), που λειτουργούν ως κοινωνικοί εταίροι, είναι έτοιμοι να συναινέσουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ως μέτρο ώστε να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

    Οπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες λοιπόν, κατά τη σημερινή συνάντηση, που θα λάβει χώρα στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ετοιμάζονται να συναινέσουν στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα (με καταμερισμό της υποχρέωσης σε 0,5% στους εργοδότες και κατά 0,5% στους εργαζόμενους) με παράλληλη μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ.

    Η λογική στην οποία κινούνται οι εργοδοτικές οργανώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως καθίσταται δεδομένο ότι δεν υφίστανται ανώδυνες λύσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης.

    Κάτω από αυτά τα δεδομένα η πρόταση αυτή για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιμερίζει τα βάρη τόσο σε εργοδότες και εργαζόμενους (που θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη συνεισφορά) αλλά και στους συνταξιούχους οι οποίοι θα απολέσουν κομμάτι του συντάξιμου μισθού τους (λόγω της μείωσης της επικουρικής σύνταξης).

    Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των εργοδοτών είναι η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος ενστερνίζεται την άποψη ότι όλες οι λύσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι επώδυνες. «Προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι η διάσωση των συντάξεων και ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών.

    Η ΕΣΕΕ όμως οφείλει να επιλέξει τη λιγότερο επώδυνη λύση και την καλύτερα μετρήσιμη επιβάρυνση, η οποία φαίνεται να είναι τελικά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό 50-50 σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018» ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης.

    Δεδομένου όμως ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο κυνήγι εξεύρεσης 700 εκατ. ευρώ περίπου ώστε να κλείσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις για περικοπή των ροών από τον κρατικό κορβανά προς το ασφαλιστικό σύστημα κατά 2,2 δισ. ευρώ περίπου για τα έτη 2015 και 2016, η πρόταση αυτή χάνει στο μέτρημα… Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ μπορούν να αποδώσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του δείκτη μισθών της ΕΛΣΤΑΤ, η ΕΣΕΕ εκτιμά πως η επιπρόσθετη ετήσια επιβάρυνση του συνολικού μισθολογικού κόστους με αύξηση 1% των ασφαλιστικών εισφορών (0,5% των εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων) κυμαίνεται περίπου στα 250 εκατ. ευρω.

    Αρα υπολείπονται 150 εκατ. ευρώ ώστε να κλείσει ο μνημονιακός στόχος, που αποτελεί και απαρέγκλιτη προϋπόθεση οποιασδήποτε συζήτησης από την πλευρά των δανειστών. Πάντως αν παραμείνει η αύξηση στις εισφορές στο 1,5%, τότε μαζεύονται 400 εκατ. ευρώ και αν τελικά υπερισχύσει η άποψη για μείωση των επικουρικών, τότε τα μεγέθη προκύπτουν…

    Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές (κυβέρνηση-εργοδότες) στη συγκεκριμένη λύση, τότε οι εργοδότες γλιτώνουν τα χειρότερα (και μάλλον αυτό επιδιώκουν), που είναι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές αλλά και η μεγαλύτερη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

    Η αρχική πρόταση

    Θυμίζουμε ότι η αρχική κυβερνητική πρόταση προέβλεπε αύξηση εισφορών 1,5% το 2016, 0,5% το 2017 και 1% το 2018 ώστε να σωθούν οι κύριες συντάξεις (κάτι που δεν δέχτηκαν οι δανειστές με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας).

    Σ’ αυτό το σενάριο είχαν αντιταχθεί σφόδρα, πέραν των δανειστών, και οι εργοδοτικές οργανώσεις, που είχαν προειδοποιήσει ότι το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9%, θα μείωνε κατά 2% τον καθαρό μισθό, θα αύξανε κατά 3,7% το συνολικό εργατικό κόστος και θα διόγκωνε τη «μαύρη» εργασία και την ανεργία κατά 2,7%.

    Εκεί όμως που οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν θέλουν να εισέλθει η σχετική συζήτηση για τη διάσωση του ασφαλιστικού είναι στην επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, καθότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει κατ’ αυτούς δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία και θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στις επιχειρήσεις.

    Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι παρότι η πλειονότητα εντός της τάξεως των εργοδοτικών οργανώσεων έχει αποδεχθεί μια τέτοια λύση, υπάρχουν ισχυρές φωνές που αντιδρούν και ως εκ τούτου όλα θα φανούν μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό.

    Η κυβέρνηση από την άλλη φαίνεται να ακούει την πρόταση των εργοδοτών, αφού θεωρεί σημαντικό ότι δέχονται την αύξηση αυτή καθεαυτή.

    Σφοδρή αντίθεση της ΓΣΕΕ

    Θεωρώντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και επιχειρεί έναν προσχηματικό διάλογο, η ΓΣΕΕ επιτίθεται στους σχεδιασμούς για το ασφαλιστικό. «Αγνοώντας, για πολλοστή φορά, τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικότερα τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους θεσμικούς εκπροσώπους αυτών, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί έναν κατ’ επίφαση διάλογο για να περάσει προειλημμένες αποφάσεις.

    Αγνοεί μάλιστα τους θεσμούς κοινωνικής διαπραγμάτευσης με προκλητικό τρόπο» αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση της Εργατικής Συνομοσπονδίας.

    Οπως παρατηρεί η διοίκηση της ΓΣΕΕ, η λύση δεν βρίσκεται με επικοινωνιακά τερτίπια και συνεχείς περικοπές, ούτε στην εξαθλίωση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων της χώρας, αλλά στην ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Τα σενάρια για επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές

    Παρ’ ότι στην κυβέρνηση επικρατούν αρνητικές σκέψεις για το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:
    •α) επιβολή τέλους 1‰ σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης άνω των 700 εκατ. ευρώ.
    •β) επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (πλαφόν 1.000 ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ.
    •γ) Εξαίρεση από το τέλος των μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα περιόριζε τα έσοδα σε 300 εκατ. ευρώ.

    Η ΕΣΕΕ πάντως αντιτίθεται σ’ αυτό το σενάριο, καθότι η όποια επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές είναι βέβαιο πως θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία, καθώς όπου εφαρμόστηκε δημιούργησε πτώση των φορολογικών εσόδων
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ Β.Γεώργας, Τ.Ρούσσος

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι Μαρ 19, 2024 7:18 am