Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Απρίλιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Saini-Hawk
    Saini-Hawk


    Αριθμός μηνυμάτων : 2
    Ημερομηνία εγγραφής : 09/07/2015

    ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Empty ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Δημοσίευση από Saini-Hawk Παρ Ιουλ 10, 2015 2:33 pm

    ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
    Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και πηγή δημιουργίας πολλών άλλων σκανδάλων,είναι η ιστορία με το εθνικό κτηματολόγιο.Το Κτηματολόγιο είναι μια ακόμα υπόθεση που μπορεί να περιληφθεί στη λίστα με τις ιστορίες που συνθέτουν την εθνική μας παράνοια.
    Μετά από δύο δεκαετίες μελετών και κόντρα μελετών καθυστερήσεων και βημάτων προόδου κατά τις οποίες δαπανήθηκαν περίπου 1,2 δισ. Ευρώ η Ελλάδα δεν θα έχει Κτηματολόγιο μέχρι το 2020.
    Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύνταξη του Κτηματολογίου επιβεβαιώθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και ο πρόεδρος της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» (ΕΚΧΑ Α.Ε.) Ηλίας Λιακόπουλος.
    Τα προβλήματα είναι γνωστά και ελληνικά. Πρώτον, δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου με το χρηματοδοτικό κενό να υπολογίζεται σε 220 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να μην εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, με εξαίρεση κονδύλι περί τα 80 εκατ. ευρώ.
    Όσον αφορά στους διαγωνισμούς κτηματογράφησης, προς ακύρωση οδηγούνται οι 22 από τους 28 καθώς εξετάζονται καταγγελίες για σκάνδαλα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
    Τέλος, καταγράφονται σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στη δημιουργία και διασύνδεση των Περιφερειακών Γραφείων μεταξύ τους παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
    Η διαδικασία κτηματογράφησης φαίνεται ότι γίνεται “στο πόδι”. Σε πρόσφατες διαδικασίες κτηματογράφης εμφανίστηκε μόνο το 25% των ιδιοκτητών ακινήτων εντός της χρονικής προθεσμίας, ενώ σε περιοχές όπου οι τίτλοι ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο έχουν συλλεχθεί προ ετών, οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται εκ νέου, καθώς έκτοτε έχουν γίνει χιλιάδες συναλλαγές με συνέπεια να απαιτείται επικαιροποίηση.
    Την ίδια ώρα, η χωροταξία στην -υποτίθεται ευρωπαϊκή- Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα αφού οι δασικοί χάρτες δεν έχουν επικυρωθεί και η καταγραφή του αιγιαλού ούτε καν έχει ξεκινήσει.
    Ας δούμε όμως το ιστορικό αυτής της ιστορίας.
    Το κόστος του έργου ξεκίνησε το 1995 στις 250.000.000.000 δραχμές για να καταλήξει το Μάιο του 2001 στο 1.000.000.000.000 δραχμές μετά από σειρά ανακοστολογήσεων.
    Το 2002 ήρθε το πρόστιμο από τον τότε Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ:  των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών λόγω υπερβάσεων κόστους από τα χρήματα που έλαβε στο Β ΚΠΣ,  με τον Επίτροπο να δηλώνει ότι με διπλάσια λεφτά εξετελέσθη το 1/3 του έργου
    Χρόνια μετά, εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έλαβε 79,67 εκατ. ευρώ περίπου (με ποσοστά  συγχρηματοδότησης 50% από Ε.Ε. και 50% από Ελληνικό Κράτος).  Παράλληλα «χρηματοδοτήθηκε» από τους πολίτες, με  το «κτηματόσημο».
    Στο ΕΣΠΑ,   ο προϋπολογισμός είναι 130 εκατ. ευρώ, με μηδενικές συμβάσεις και μηδενική απορρόφηση.
    Tο 2005 ανακοινώθηκε ότι το Eθνικό Kτηματολόγιο ξεκινούσε από την αρχή. Mετά από πολύμηνες συνεννοήσεις με την E.E., έγινε αποδεκτή η επαναχρηματοδότησή του με την τότε κυβέρνηση να εξαπολύει επίθεση στην αντιπολίτευση για τα χρήματα που εξαφανίστηκαν. Xαρακτηριστική είναι η δήλωση του Π. Παυλόπουλου το 2008: «Tο ΠAΣOK κυβέρνησε είκοσι χρόνια χωρίς να παραδώσει Eθνικό Kτηματολόγιο. Kαι όταν ήρθε η Eυρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει την πορεία των χρημάτων του Eθνικού Kτηματολογίου έριξε πρόστιμο το οποίο πληρώνει σήμερα η Πολιτεία, ενώ παράλληλα προχωρά το Kτηματολόγιο».
    Το πρόγραμμα επανήλθε το 2007 όταν ανακοινώθηκε η κτηματογράφηση 107 περιοχών: 69 δήμων και κοινοτήτων στην Aττική, 15 στη Θεσσαλονίκη και 23 περιοχών στην υπόλοιπη χώρα. Eντάχθηκε στο Γ' KΠΣ και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έλαβε 79,67 εκατ.,ευρώ περίπου (με ποσοστά συγχρηματοδότησης 50% από την E.E. και 50% από το Eλληνικό κράτος). Παράλληλα, «χρηματοδοτήθηκε» από τους πολίτες, με το «κτηματόσημο».
    Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, προκηρύχθηκε η κτηματογράφηση 11 OTA στην Πάρνηθα και το 2011 έγινε η προκήρυξη για 7.000.000 δικαιώματα. Πρόκειται για δύο προγράμματα σε 268 κυρίως περιαστικούς δήμους και σε 10 νομούς σε όλη τη χώρα με εκτεταμένες αγροτικές εκτάσεις. Όσο για τα Kτηματολογικά Γραφεία, το πρώτο άνοιξε στο Kιλκίς την 1η Aυγούστου 2003 και με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, αναμένεται το 2015 να λειτουργούν συνολικά 132.
    Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι καθυστερήσεις στο Kτηματολόγιο έφτασαν να απασχολήσουν και την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνγκελα Mέρκελ. «Tο Kτηματολόγιο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε», δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε συνέντευξη της στην κρατική τηλεόραση.

    Ας δούμε όμως τι δηλώσεις έχουν γίνει κατά καιρούς
    Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης το 2000 ( 6 χρόνια μετά ): Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης αναγκάστηκε να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους επιτρόπους σχετικά με το μεγάλο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου που γίνεται στη χώρα μας. Η επίσκεψη Λαλιώτη στις Βρυξέλλες ¬ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ¬ κατέδειξε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ενός έργου που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κατάφερε να αρχίσει, αφ' ενός λόγω των τεράστιων δυσκολιών του και αφ' ετέρου λόγω των ισχυρών συμφερόντων που θίγονται.

    Δήλωση υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ: διευκρινίζεται ότι ποτέ η Κομισιόν δεν έθεσε θέμα κατασπατάλησης των χρημάτων που προορίζονταν για το Κτηματολόγιο και εκείνο που φαίνεται να την απασχολεί είναι οι καθυστερήσεις του έργου.
    Δήλωση ΠΕΧΩΔΕ το 2001 ( 7 χρόνια μετά ):
    Για το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση, το Κτηματολόγιο είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και από την πλευρά τους αναφέρουν ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
    Εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε : τα χρέη της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο (έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου) σε ιδιώτες μελετητές ξεπερνούν τα 12,5 δισ. δραχμές, ενώ 10.000 εργαζόμενοι σε 341 γραφεία κτηματογράφησης κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.
    Δήλωση Νέας Δημοκρατίας ( τότε αντιπολίτευση ) : ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ν. Λέγκας με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής της Ε. Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, με επιστολή του προς την κυβέρνηση «ζήτησε επισήμως την περικοπή των χρηματοδοτήσεων του Κτηματολογίου, τον έλεγχο των δαπανών και την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν καθ' υπέρβαση των προϋπολογισμών των μελετών».
    Απάντηση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ: "Δεν υπάρχει τέτοια επιστολή."
    Η.....πρόοδος του Κτηματολογίου επί ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τώρα, το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει απορροφήσει περίπου 55 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που υπερβαίνει κατά 8 δισ. δρχ. την προβλεπόμενη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων, από τα 35 εκατομμύρια στρέμματα που είχε αρχικά προγραμματιστεί ότι θα κτηματολογηθούν, τελικά σήμερα έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο μόνο 9.500.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα!!.......
    Ανακοίνωση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2002: Το κτηματολόγιο θα είναι η απάντηση στο σημερινό κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Με μια απλή βεβαίωση από το κτηματολογικό γραφείο, ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα απαλλαγεί από 168 κατηγορίες πράξεων, που αντιστοιχούν σε 19 τύπους εγγράφων, τα οποία εκδίδονται από 20 διαφορετικές υπηρεσίες!

    Δήλωση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β.Παπανδρέου: «Το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», όπως έχει πολιτογραφηθεί, προχωρεί μετ' εμποδίων, με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2010 και να καλύψει 33 εκ. δικαιώματα επί των ακινήτων, με τη διάθεση πόρων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές. Το 75% του ποσού (περίπου 650 δισ.)θα σηκώσουν οι πλάτες των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν και «κτηματόσημο», χωρίς όμως να απαλλαγούν από τους σημερινούς 30 και πλέον φόρους που βαρύνουν την ιδιοκτησία. Αλλα 185 εκ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κάλυψη των πρώτων λειτουργικών εξόδων των κτηματολογικών γραφείων.

    Πάλι απ'την αρχή....δηλώσεις της υπουργού:
    *Από την άνοιξη του 2003 και έως το τέλος του ίδιου χρόνου θα ολοκληρωθούν σταδιακά οι εκδικάσεις των δεύτερων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από ιδιοκτήτες στους 342 δήμους όπου προχώρησε το κτηματολόγιο.
    *Μέσα στο 2003 ξεκινά το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων σε 61 δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
    *Μέσα στο 2003 θα ξεκινήσει η μετατροπή 103 υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, από τα οποία τα 38 μέσα στο πρώτο τρίμηνο. *Το 2004 θα ακολουθήσουν άλλοι 69 δήμοι σε πέντε νομούς της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει έκταση 4,4 εκ. στρεμμάτων με πληθυσμό 3,2 εκ. άτομα και 4,5 εκ. δικαιώματα, το 14% του συνόλου της χώρας. Το κόστος των μελετών ανέρχεται σε 283 εκ. ευρώ. Το 50% θα εξασφαλιστεί από το Γ' ΚΠΣ.



    Σχετικά με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν, η υπουργός είπε ότι παρακρατήθηκε η πρώτη δόση. Μέσα στο 2003 θα έλθουν ελεγκτές για να εξετάσουν την υπόθεση και από το πόρισμά τους θα εξαρτηθεί η καταβολή της δεύτερης δόσης.

    Δήλωση Π.Παυλόπουλου 2008 ( 14 χρόνια μετά ) :
    «Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε είκοσι χρόνια χωρίς να παραδώσει Εθνικό Κτηματολόγιο. Και όταν ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει την πορεία των χρημάτων του Εθνικού Κτηματολογίου έριξε πρόστιμο το οποίο πληρώνει σήμερα η Πολιτεία, ενώ παράλληλα προχωρά το Κτηματολόγιο»

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Απρ 26, 2024 3:43 pm