Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Μάης 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Σοκ: πέρασε της... Μέρκελ

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Σοκ: πέρασε της... Μέρκελ Empty Σοκ: πέρασε της... Μέρκελ

    Δημοσίευση από dark skywalker Παρ Δεκ 18, 2015 10:55 pm

    Σοκ: πέρασε της... Μέρκελ Jgma03
    Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επέτρεψε μεγάλη αμφισβήτηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπουν τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Σώματος Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής για τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., κατά τη χθεσινή συζήτηση την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των 28.

    Η καγκελάριος ήταν, επίσης, από τους λίγους ηγέτες που προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους συμμετέχοντες στη μίνι σύνοδο για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, παίρνοντας το μέρος της Αγκυρας και συστήνοντας υπομονή και κατανόηση από ευρωπαϊκής πλευράς.

    Βέβαια, στη συζήτηση για τις προτάσεις της Κομισιόν ακούστηκαν ορισμένες αντιρρήσεις και διατυπώθηκαν μικροεπιφυλάξεις από μία μικρή ομάδα κρατών-μελών για το δικαίωμα του νέου Ευρωπαϊκού Σώματος να αναπτύσσει δράσεις χωρίς να ζητήσει την άδεια από τις εθνικές αρχές, προσβάλλοντας την εθνική κυριαρχία, αλλά η καγκελάριος, υποστηριζόμενη από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκοψε τον βήχα των αμφισβητιών.

    Μπορεί να μην ελήφθησαν αποφάσεις -άλλωστε ήταν αναμενόμενο όπως και η ανάθεση της εξέτασης των προτάσεων στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης-, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών τάχθηκε υπέρ των προτάσεων Γιούνκερ. Χθες, λοιπόν, δρομολογήθηκε η το συντομότερο δυνατόν υιοθέτησή τους.

    Οι χώρες που διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς τις αρμοδιότητες του νέου φορέα, θέτοντας θέμα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, ήταν η Πολωνία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελλάδα.

    Οι μικρογκρίνιες, όμως, μετριάστηκαν όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε τη γνωστή θέση του: «Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες». Αλλες εναλλακτικές λύσεις δεν ακούστηκαν στην αίθουσα.

    Πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής, συνήλθε με πρωτοβουλία της Αυστρίας μία μίνι σύνοδος στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες 10 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά τη συμφωνία με την Τουρκία στη σύνοδο της 29ης Νοεμβρίου και τη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στην Τουρκία, σε χώρες της Ε.Ε.

    Στο τραπέζι υπήρχε και η έκθεση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, στην οποία αναφέρεται ότι από τις 29 Νοεμβρίου και μετά φτάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 4.000 άτομα στην Ελλάδα από την Τουρκία, έναντι 5.000-6.000 στις αρχές Νοεμβρίου. Διαπιστώνεται, λοιπόν, μόνο μια «μικρή μείωση» από την προεδρία του Λουξεμβούργου, αλλά και αυτή δεν οφείλεται υποχρεωτικά σε μέτρα που ελήφθησαν από την Τουρκία.

    Το έγγραφο ζέστανε το κλίμα της μίνι συνόδου, με αποτέλεσμα να ασκηθεί, από άλλον λίγο από άλλον πολύ, κριτική στην Τουρκία από ηγέτες 8 χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο, οι οποίοι κατέστησαν σαφές στον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι δεν πρόκειται να πάρουν Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου, εάν η Αγκυρα δεν πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων.

    Πρώτα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Τουρκία και μετά θα ανταποκριθεί η Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των 3 δισ. ευρώ, για την οποία ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποσό που αναλογεί στην Επιτροπή και στα κράτη-μέλη…

    Οι μόνοι που υποστήριξαν την Αγκυρα και συνέστησαν υπομονή και κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία ήταν η Μέρκελ, ο Αυστριακός Βέρνερ Φάιμαν και ο Γιούνκερ.

    Για τους εν λόγω τρεις ηγέτες η τήρηση των δεσμεύσεων από την Τουρκία και η ανταπόκριση της Ε.Ε. -οικονομική ενίσχυση, σταδιακή κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας με άνοιγμα νέων κεφαλαίων- μπορούν να εξελίσσονται παράλληλα…

    Οι ηγέτες συζήτησαν για πρώτη φορά στο δείπνο και το βρετανικό θέμα, το αποκαλούμενο Brexit.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέπτυξε στους εταίρους τις απαιτήσεις του εν όψει του δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί περί τα τέλη του 2017 για την παραμονή ή την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητεί μεταξύ άλλων μέτρα για τον περιορισμό της προερχόμενης από κράτη-μέλη μετανάστευσης, ιδίως από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τη δυνατότητα της κυβέρνησής του να αποκλείει τους Ευρωπαίους πολίτες από κοινωνικές παροχές τα 4 πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στη Μ. Βρετανία.

    Πολλοί ηγέτες θεωρούν ότι οι απαιτήσεις του Κάμερον επιφέρουν διακρίσεις εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών. Ουσιαστική συζήτηση, όμως, θα γίνει στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου…
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ, REUTERS

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Μάης 08, 2024 9:49 am