Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Απρίλιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Κράχ (;) στο 2016 και φόβοι για επερχόμενο τσουνάμι αποπληθωρισμού.

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Κράχ (;) στο 2016 και φόβοι για επερχόμενο τσουνάμι αποπληθωρισμού. Empty Κράχ (;) στο 2016 και φόβοι για επερχόμενο τσουνάμι αποπληθωρισμού.

    Δημοσίευση από dark skywalker Πεμ Ιαν 14, 2016 10:45 pm

    Κράχ (;) στο 2016 και φόβοι για επερχόμενο τσουνάμι αποπληθωρισμού. Qo9feh
    Ενώ η διεθνής κοινότητα στρέφει σιγά σιγά το βλέμμα της προς το Νταβός της Ελβετίας, όπου η 46η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεκινά την επόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα την... 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τα μηνύματα για επικείμενη επέλαση του Αρμαγεδδώνα φέτος στην παγκόσμια οικονομία αυξάνονται.

    Μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Royal Bank of Scotland (RBS) για κραχ στη διάρκεια του 2016, χθες ακόμη ένας τραπεζίτης, ο στρατηγικός αναλυτής της Société Générale Αλμπερτ Εντουαρντς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

    Ο πλέον απαισιόδοξος «στρατηγός» του λονδρέζικου City προειδοποίησε από το βήμα συνεδρίου στη βρετανική πρωτεύουσα ότι η ανεπτυγμένη Δύση θα χτυπηθεί φέτος από ένα τεράστιο κύμα αποπληθωρισμού, το οποίο θα προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές.

    Υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που αντιλαμβάνεται σήμερα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και ότι θα διολισθήσει ξανά στην ύφεση.

    «Βλέπουμε μια μαζική επέκταση της πίστωσης στις ΗΠΑ, η οποία δεν κατευθύνεται στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται για δανεισμό που σκοπό έχει τη χρηματοδότηση της επαναγοράς μετοχών», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η ανατίμηση του δολαρίου είναι ανάλογη αυτής του γεν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

    Η άνοδος του γεν τότε είχε συντελέσει στη γνωστή παγίδευση της Ιαπωνίας στον παρατεταμένο αποπληθωρισμό και προκάλεσε προβλήματα φερεγγυότητας στις τράπεζές της.

    Ο Εντουαρντς πρόσθεσε ότι ένδειξη της επερχόμενης κρίσης αποτελεί και η τρέχουσα κατάρρευση της ζήτησης για πιστώσεις στην Κίνα, που όπως είπε συμβαίνει όταν οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τους φορείς που χαράσσουν την οικονομική πολιτική.

    Κάτι αντίστοιχο, είπε, πρόκειται να συμβεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επικρίνοντας τις κεντρικές τράπεζες γιατί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη την καταστροφή που έρχεται.

    «Ο αποπληθωρισμός είναι πάνω μας και οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τον δουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Για την Ευρώπη, που πέρυσι έδειξε σημάδια ανάκαμψης χάρη στις προσπάθειες της ΕΚΤ να ωθήσει το ευρώ χαμηλότερα και την ανάπτυξη υψηλότερα, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να πάνε όλα στράφι.

    «Αν η παγκόσμια οικονομία επιστρέψει στην ύφεση, αυτό θα σκιάσει και την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία δεν πρόκειται να αποδεχτούν μια νέα αύξηση της ανεργίας», είπε.

    Το καμπανάκι του Εντουαρντς ήρθε δύο ημέρες μετά το περιβόητο σημείωμα της RBS προς τους πελάτες της με το οποίο τους καλούσε να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εκτός από τα υψηλής ποιότητας ομόλογα καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα «έτος κατακλυσμού», στη διάρκεια του οποίου τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν έως και 20% ενώ το πετρέλαιο θα βουτήξει ώς τα 16 δολάρια.

    Τις απογοητευτικές εκτιμήσεις των παραπάνω δεν συμμερίζονται πάντως όλοι οι οικονομολόγοι.

    Αρκετοί άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι τα καμπανάκια των παραπάνω οφείλονται στις θέσεις short που αυτοί έχουν χτίσει με τις επενδύσεις τους. RBS και άλλες «αρκούδες» προσδοκούν δηλαδή σε μεγάλη πτώση των τιμών μετοχών και εμπορευμάτων προκειμένου να επαναγοράσουν τους τίτλους, τους οποίους πωλούν σήμερα προκειμένου να καρπωθούν τη διαφορά.

    Διαφορετικές απόψεις

    Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι συμμερίζονται ώς ένα βαθμό τις αρνητικές προβλέψεις.

    Ο Τζόναθαν Πόρτες του National Institute for Economic & Social Research σημειώνει ότι είναι αλήθεια πως οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, ότι η απότομη επιβράδυνση στην Κίνα δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, ωστόσο δεν πρόκειται για καταστροφή.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ερικ Μπρίτον της Fathom Consulting υποστηρίζει ότι η Κίνα οδεύει προς ανάπτυξη 2% και όχι 6,5%, όπως έχει ανακοινώσει το Πεκίνο.

    Ωστόσο, η επίδραση αυτής στην παγκόσμια οικονομία είναι υπερτιμημένη.

    Πιο ακριβής η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως χθες, μεταξύ άλλων, ότι «αν η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών υποχωρεί 1%, αυτό σημαίνει -0,2% για το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων». Ποσοστό που, όπως είπε, «είναι σημαντικό, δεδομένων των σημερινών (χαμηλών) ρυθμών ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες».
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ Συντάκτης: Μ.Μιχάλης

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Απρ 26, 2024 11:57 pm