Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Απρίλιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Γεωπολιτική κόντρα «εδάφους αέρος»

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Γεωπολιτική κόντρα «εδάφους αέρος» Empty Γεωπολιτική κόντρα «εδάφους αέρος»

    Δημοσίευση από dark skywalker Δευ Ιαν 04, 2016 9:55 pm

    Γεωπολιτική κόντρα «εδάφους αέρος» 111tenn
    Σύννεφα στις σχέσεις Κίνας - Βιετνάμ με την κυβέρνηση του Ανόι να προβαίνει σε επίσημη διαμαρτυρία μετά την προσγείωση αεροσκάφους από την Κίνα σε τεχνητό νησί στο αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος Σπράτλι. Το Πεκίνο αντιτείνει ότι έκανε απλά δοκιμαστικές πτήσεις.

    Το Βιετνάμ κατηγόρησε χθες επισήμως την Κίνα για παραβίαση της εδαφικής του κυριαρχίας και καταστρατήγηση των κανόνων ενός συμφώνου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έπειτα από την προσγείωση αεροσκάφους σε διαδρόμο προσγείωσης που το Πεκίνο έχει χτίσει σε τεχνητό νησί σε ένα αμφισβητούμενο κομμάτι της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λι Χάι Μπιν δήλωσε πως ο διάδρομος προσγείωσης «έχει χτιστεί παράνομα» στον ύφαλο Friery Cross, στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, σε «μέρος του Σπράτλι που ανήκει στο Βιετνάμ».

    Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας αντέκρουσε τη διαμαρτυρία, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για μια δοκιμαστική πτήση στον νεόκτιστο αεροδιάδρομο στον ύφαλο, τονίζοντας πως έγινε «αποκλειστικά εντός των εδαφών κυριαρχίας της Κίνας», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέφρασαν την ανησυχία τους πως η πραγματοποίηση της πτήσης κλιμακώνει τις διακρατικές εντάσεις.

    Η Ουάσινγκτον έχει επικρίνει τις κινεζικές κατασκευές στα τεχνητά νησιά στην Νότια Σινική Θάλασσα και υποστηρίζει ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς, ακόμα και αν η Κίνα διατείνεται πως δεν έχει εχθρικές προθέσεις.

    Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως υπάρχει «επιτακτική ανάγκη προς τις χώρες που διεκδικούν τις περιοχές για δημόσια δέσμευση αμοιβαίας παύσης περαιτέρω έργων αποκατάστασης, κατασκευής νέων εγκαταστάσεων και στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών».

    «Παροτρύνουμε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να μειώσουν εμπράκτως τις εντάσεις, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να προβούν σε βήματα για να επιτρέψουν να αναδυθούν ουσιαστικές διπλωματικές λύσεις» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε πως η Κίνα χρησιμοποίησε αεροσκάφος της Πολιτικής Αεροπορίας για να διεξάγει την πτήση για να δοκιμάσει τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου ώστε να πληρούν τα πρότυπα της πολιτικής αεροπορίας.

    «Η Κίνα έχει αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στα νησιά Νάνσχα και στα παρακείμενα ύδατα. Η Κίνα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την αβάσιμη κατηγορία της βιετναμέζικης πλευράς», δήλωσε, αναφερόμενη στο Σπράτλι με την κινέζικη ονομασία.

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Κίνα ελπίζει το Βιετνάμ θα εργαστεί για μια «βιώσιμη, υγιή και σταθερή» ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Το βιετναμέζικο υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το Βιετνάμ επέδωσε την επίσημη διαμαρτυρία στην κινεζική πρεσβεία και ζήτησε από το Πεκίνο να μην επαναλάβει την ενέργεια, ενώ χαρακτήρισε την πραγματοποίηση της πτήσης «μια σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Βιετνάμ στο αρχιπέλαγος Σπράτλι».

    Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, βάσει κυρίως μιας οριοθέτησης που διακρίνεται με διακεκομμένες γραμμές στους κινεζικούς χάρτες της δεκαετίας του 1940. Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί αιτία έντασης στις εδαφικές διαφορές με τους γείτονές της, όπως το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι στην Νότια Σινική Θάλασσα, σε ένα θαλάσσιο πέρασμα το οποίο διασχίζουν κάθε χρόνο φορτηγά πλοία, μεταφέροντας εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Κίνα ολοκλήρωσε τις εργασίες κατασκευής ενός αεροδιαδρόμου στον ύφαλο Fiery Cross, που ειδικοί σε θέματα ασφαλείας σημειώνουν πως μπορεί να εξυπηρετήσει κυρίως πολεμικά αεροσκάφη της Κίνας.
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ, ΑΠΕ.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ Απρ 27, 2024 6:50 am