Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Απρίλιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ --- ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Του τρισμεγιστου....που ακόμα μιλάει...

    GreekFireHawk
    GreekFireHawk
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 294
    Ημερομηνία εγγραφής : 14/06/2015
    Τόπος : Ελλαδα

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ --- ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Του τρισμεγιστου....που ακόμα μιλάει... Empty ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ --- ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Του τρισμεγιστου....που ακόμα μιλάει...

    Δημοσίευση από GreekFireHawk Δευ Ιουλ 13, 2015 11:26 am


    ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ της χρηματιστηριακής εταιρείας «Δέλτα», ο εισαγγελέας στο Χρηματιστήριο και οι ελεγκτές στις χρηματιστηριακές εταιρείες κερδίζουν τις εντυπώσεις και τοποθετούν σε δεύτερο επίπεδο ενδιαφέροντος άλλα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του χρηματιστηριακού δωδεκαμήνου που πέρασε. Πέρα όμως από τη χρηματιστηριακή μαύρη τρύπα και τις παρενέργειές της, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει καταγράψει στο ενεργητικό του πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία το τελευταίο δωδεκάμηνο.
    Τη χρονιά αυτή 19 νέες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, ο ΟΤΕ, άντλησαν από την κεφαλαιαγορά γύρω στα 115 δισ. δρχ. νέων κεφαλαίων, ενώ οι ήδη εισηγμένες επιχειρήσεις πήραν άλλα 30 δισ. δρχ. Ετσι η συνολική χρηματοδότηση του Χρηματιστηρίου προς την επιχειρηματική δραστηριότητα έφθασε τα 145 δισ. δρχ.

    Το πόσο κερδισμένοι ή χαμένοι βγήκαν κάποιοι από αυτούς που έδωσαν ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια εξαρτάται από τις επιλογές που είχαν κάνει. Οι αποδόσεις, δηλαδή η μεταβολή των τιμών των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών μέσα στο έτος, ποικίλλουν. Στη διάρκεια του δωδεκαμήνου ή και σε μικρότερο χρονικό διάστημα στην περίπτωση εταιρειών που εισήγαγαν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια του έτους σημειώθηκαν μεταβολές που ξεκινούν από το 210% και φθάνουν ως και το -83%.

    Και όλα αυτά σε ένα χρηματιστηριακό θεσμικό πλαίσιο που εμπλουτίστηκε και πάλι μέσα στο 1996 αλλά δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την εμφάνιση της χιονοστιβάδας των εξελίξεων που οδήγησαν στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο.

    ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που αντλήθηκαν το 1996 από νέες εταιρείες οι οποίες εισήγαγαν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο θυμίζουν μαγική εικόνα με δύο όψεις. Αν και ο αριθμός των καινούργιων εταιρειών δεν παρουσιάζει κάτι το αξιοσημείωτο συγκρινόμενος με άλλες χρονιές, τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν από νέες εταιρείες αποτελούν ρεκόρ για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθώς έφθασαν τα 114,9 δισ. δρχ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα χρήματα που άντλησαν οι ήδη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, το ύψος των κεφαλαίων με τα οποία χρηματοδότησε η χρηματιστηριακή αγορά την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα φθάνει τα 144,8 δισ. δρχ.

    Δεκαεννέα εταιρίες απέκτησαν την περασμένη χρονιά επαφή με τη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ μία ακόμη που ήταν εισηγμένη στην Παράλληληα Αγορά του ΧΑΑ έκανε δημόσιες εγγραφές και μετατάχθηκε στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου. Ο αριθμός των 19 εταιρειών είναι κατά μία μονάδα μικρότερος από τις νέες εισαγωγές του 1995 και απέχει αρκετά από χρονιές με μεγάλη δραστηριότητα, όπως το 1994 όπου 46 νέες επιχειρήσεις εισήλθαν στην αγορά και το 1990 με 28 νέες εταιρείες.

    Ωστόσο, παρά τον μάλλον μικρό αριθμό των εταιρειών, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν υπερέβησαν αρκετά τα 98,7 δισ. δρχ. που ήταν το ρεκόρ το οποίο είχε καταγραφεί το 1994 και έφθασαν κοντά στα 115 δισ. δρχ. Η διαφορά αυτή έχει και την εξήγησή της. Τη μερίδα του λέοντος από τη μεγάλη αυτή πίτα των 114,9 δισ. δρχ. πήρε η πρώτη μεγάλη δημόσια επιχείρηση που εισήγαγε τις μετοχές της στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι εγγραφές για την εισαγωγή του ΟΤΕ στο ΧΑΑ τον Μάιο του 1996, που απέδωσαν στον οργανισμό περισσότερα από 96 δισ. δρχ. σε καινούργια ίδια κεφάλαια, ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών στο Χρηματιστήριο αφού πέραν του βάρους που έδωσε η παρουσία του ΟΤΕ στο ΧΑΑ το γεγονός αυτό έφερε σε επαφή με το Χρηματιστήριο χιλιάδες μικρομετόχους.

    Αξιοσημείωτο ­ αλλά κατώτερο άλλων ετών ­ ήταν το ύψος των κεφαλαίων που άντλησαν από την αγορά με αυξήσεις κεφαλαίου οι ήδη εισηγμένες επιχειρήσεις το 1996. Κοντά στα 30 δισ. δρχ. ήταν αυτά τα κεφάλαια, που είναι ωστόσο χαμηλότερα από όσα είχαν αντλήσει οι εισηγμένες επιχειρήσεις καθένα από τα χρόνια της τριετίας 1993-95.

    Ενισχυμένες κεφαλαιακά το 1996 μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς βγήκαν δύο τράπεζες: η Τράπεζα Πειραιώς, που τον περασμένο Αύγουστο έβαλε στα ταμεία της 9 δισ. δρχ. μέσω αύξησης κεφαλαίου, και η Μακεδονίας - Θράκης, που πριν από πέντε μήνες είχε αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της κατά 8,1 δισ. δρχ. Εκτός τραπεζικού χώρου υπήρξαν επίσης σημαντικές αντλήσεις κεφαλαίων και οι κατασκευαστικές εταιρείες ήταν μεταξύ αυτών που απορρόφησαν και πάλι αρκετά κεφάλαια. Η κατασκευαστική ΑΛΤΕ άντλησε τον Φεβρουάριο 5,3 δισ. δρχ., ενώ η συνάδελφός της ΓΕΝΕΡ άντλησε τον ίδιο μήνα περίπου 1,6 δισ. δρχ. Ενα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο, η ΑΤΕΜΚΕ, από τον ίδιο κλάδο, μπήκε στο Χρηματιστήριο αντλώντας 2,5 δισ. δρχ.

    Μεταξύ των εταιρειών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου του έτους συγκαταλέγονται η παραγωγός μεταλλικών συσκευασιών Μαΐλης με 1,9 δισ. δρχ., η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου με 1,8 δισ. δρχ., η εταιρεία χημικών και τροφίμων Παπουτσάνης με 1,6 δισ. δρχ., ενώ το ίδιο ποσόν άντλησε κατά την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο τον Ιούνιο ο Ομιλος Παπαέλληνα με δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή καλλυντικών. Από το +210% στο -83%

    Η ΑΠΟΔΟΣΗ της χρηματιστηριακής αγοράς το 1996, όπως αυτή μετριέται με τη μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών, ίσως να μην ικανοποιεί όσους ανέμεναν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς. Υπάρχουν όμως μετοχές που αποδείχτηκαν χρυσάφι για όσους τις προτίμησαν, αναλαμβάνοντας βέβαια και τον σχετικό κίνδυνο, αφού όποιος παρατηρήσει τον πίνακα των μετοχών με τις μεγαλύτερες μεταβολές του έτους θα διαπιστώσει ότι σε κορυφαία θέση, στην τρίτη κατά σειρά, παρουσιάζεται η κοινή ανώνυμη μετοχή της Αφοί Μαγρίζου, το «χαρτί» δηλαδή που βρέθηκε στο επίκεντρο του πρόσφατου χρηματιστηριακού σκανδάλου και το οποίο είναι σήμερα «παγωμένο» λόγω αναστολής διαπραγμάτευσης και έτσι ουδείς μπορεί να εξαργυρώσει τα κέρδη του.

    Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την κοινή ονομαστική μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών Ράδιο Κορασίδης που διευθύνεται από τον κ. Ανδρέα Κορασίδη. Η εταιρείακατάφερε στο διάστημα των δέκα μόλις μηνών που είναι εισηγμένη στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου να δει την τιμή της μετοχής της να μεταβάλλεται με τριψήφιο ποσοστό και να σκαρφαλώνει έτσι στην κορυφή του πίνακα των αποδόσεων για το 1996.

    Η Intertech, εταιρεία εισαγωγική προϊόντων αυτοματισμού γραφείου και μέλος του ομίλου της Interamerican που ελέγχει ο κ. Δ. Κοντομηνάς, παρουσίασε φέτος ανάκαμψη των αποτελεσμάτων της και μαζί με αυτήν πήρε την ανηφόρα και η τιμή της μετοχής της.

    Στην πρώτη δεκάδα των μετοχών με τις υψηλότερες μεταβολές τιμής μέσα στο 1996 βρίσκονται ακόμη εταιρείες όπως η Νηματεμπορική του ομίλου της ΕΤΜΑ, που διοικείται από τους κκ. Α. Μάσχα και Κ. Λιάμπεη, η ΣΑΤΟ που ελέγχεται από τις οικογένειες Θεοδωρίδη και Βέργουλα, η Altec του κ. Α Αθανασούλη, η ΕΤΕΒΑ, η εταιρεία βαφείων Μαξίμ που ελέγχεται από την οικογένεια Περτσινίδη, η κατασκευαστική Μοχλός της οικογένειας Στέγγου και η εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων Κούμπας που ελέγχει και διευθύνει ο κ. Γ. Κούμπας. Από τον κλάδο των τραπεζών με τιμή περισσότερο από 85% υψηλότερη σε σχέση με αυτήν των αρχών του έτους φαίνεται να κλείνει το 1996 η ΕΤΕΒΑ, της οποίας τη διεύθυνση ανέλαβε πρόσφατα ο κ. Δ. Παυλάκης, η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει απόδοση πάνω από 70%, ενώ μεταξύ των κορυφαίων αποδόσεων βρίσκεται η μετοχή της Κτηματικής Τράπεζας η οποία παρουσιάζει μέσα στο έτος αύξηση μεγαλύτερη από 55% και αυτή της Alpha Πίστεως που διευθύνεται από τον Δ. Κωστόπουλο, με αύξηση κοντά στο 50%.

    Πρώτη μεταξύ των εταιρειών τροφίμων σε απόδοση κερδών βρίσκεται η μετοχή της Chipita, η οποία με επικεφαλής τους κκ. Δ. Θεοδωρόπουλο και Κ. Αποστολίδη βελτίωσε δραστικά τα αποτελέσματά της εφέτος και ανέπτυξε νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Εκτός όμως από τις μεγάλες αποδόσεις υπάρχουν και οι τεράστιες απώλειες. Ιδιαίτερα άσχημο ήταν το 1996 για τον κ. Δ. Οικονομίδη του ομίλου της Econ, αφού η εταιρεία του αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και ως την ημέρα όπου διακόπηκε η διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο είχε χάσει πάνω από 83% της τιμής που είχε στην αρχή του έτους. Απώλειες της τάξης του 70% είχε η Θεσσαλική, μια εταιρεία που άλλαξε κατά τη διάρκεια του έτους πολλές φορές τη διοίκησή της, ενώ αδιευκρίνιστο είναι και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

    Οι περιπέτειες του ομίλου των αδελφών Μπουτάρη είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο να χάσει πάνω από το 65% της αξίας της μέσα στο έτος, ενώ απώλειες του ίδιου ύψους είχαν και οι κοινές ονομαστικές μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών Εκτέρ και Ευρωπαϊκή Τεχνική. Οι μετοχές των εταιρειών Κεράνης, Ελβιεμέκ, Ελληνική Υφαντουργία, Παπουτσάνης και Γνώμων με αρνητικές αποδόσεις που υπερβαίνουν το 50% συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των επιχειρήσεων που η μεταβολή της τιμής της μετοχής τους μέσα στο έτος δεν είναι ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν αυτή την εποχή. Θεσμικές αλλαγές: πολλές αλλά ανεπαρκείς

    Οι θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν στην κεφαλαιαγορά τους τελευταίους 12 μήνες δεν ήταν λίγες, αν και το γεγονός αυτό δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Δέλτα Χρηματιστηριακής που άφησε το στίγμα του στο 1996 και απέδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι τα προβλήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς δεν ξεκινούν από την έλλειψη θεσμών αλλά από την απουσία μηχανισμών για την εφαρμογή τους.

    Κορυφαία θεσμική μεταβολή του 1996 ήταν η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές οδηγίες για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών. Η προσαρμογή αυτή πήρε τη μορφή του νόμου 2396 «Περί παροχής υπηρεσιών στον τομέα των κινητών αξιών, επάρκεια κεφαλαίων επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και πιστωτικών ιδρυμάτων», ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο και τέθηκε ουσιαστικά σε ισχύ από τον Οκτώβριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι αλλαγές που δρομολόγησε στη χρηματιστηριακή αγορά η εφαρμογή στην πράξη των διατάξεων του νόμου αυτού έφεραν στην επιφάνεια κάποια από τα προβλήματα που τροφοδότησαν το κανόνι της Δέλτα Χρηματιστηριακής.

    Στον ίδιο νόμο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την εισαγωγή του θεσμού των άυλων μετοχών και την καθιέρωση των ελληνικών πιστοποιητικών (ΕΛ. ΠΙΣ.), τα οποία είναι ένα νέο εργαλείο που αφορά ξένες εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν σύνδεση με την ελληνική κεφαλαιαγορά. Με άλλο σχέδιο νόμου, που επεξεργάστηκε το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, προωθήθηκε η αναβάθμιση του χρηματιστηριακού κέντρου Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία μιας νέας αγοράς σε αυτό και την εισαγωγή νέων επενδυτικών φορέων προσανατολισμένων στις αναδυόμενες αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και οι εταιρείες επενδύσεων αναδυόμενων αγορών.

    Στο δωδεκάμηνο που πέρασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία μετά την αποχώρηση του προέδρου της κ. Γεωργουτσάκου απέκτησε τον Απρίλιο νέο πρόεδρο, τον κ. Σ. Θωμαδάκη, επεξεργάστηκε το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου παραγώγων προϊόντων, αν και το συγκεκριμένο σχέδιο δεν απώλεσε την ιδιότητα του... σχεδίου και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και άλλο η υιοθέτησή του, αφού σε αυτό θα περιληφθούν και διατάξεις για θέματα που εκκρεμούσαν για καιρό ή για άλλα που προέκυψαν από την πρόσφατη κρίση στη χρηματιστηριακή αγορά.

    Κατά τη διάρκεια του 1996 αντιμετωπίστηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο θέματα όπως η προώθηση της τροποποίησης του νόμου για τη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων των επιχειρήσεων και ο σχεδιασμός για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα πακέτα μετοχών που κατέχουν οι μεγάλοι μέτοχοι των εισηγμένων επιχειρήσεων.

    Η πρόσφατη κρίση στη χρηματιστηριακή αγορά ανέδειξε την ανάγκη νέων θεσμικών αλλαγών, όπως η αναμόρφωση του συνεγγυητικού κεφαλαίου των χρηματιστών και η δημιουργία ενός ταμείου ασφάλισης συναλλαγών που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά καταστάσεις ανάγκης όπως το πρόσφατο χρηματιστηριακό κανόνι. Τα θέματα αυτά έχουν εξεταστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πρόκειται να πάρουν τη μορφή συγκεκριμένων ρυθμίσεων στο άμεσο μέλλον.
    www.vima.gr

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Απρ 26, 2024 11:37 pm