Μια χωρίς προηγούμενο για τα χρονικά της έρευνα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας, ανήσυχη για τους περιορισμούς που επιβάλλει η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας, δια νόμου, στην ανεξαρτησία και την λειτουργία τόσο του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας όσο και των κρατικών μέσων ενημέρωσης, συγκεντρώνοντας πολλές εξουσίες στα χέρια της.
Η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι Ευρωπαϊκές αρχές ανοίγουν έρευνα για την ισχύ του κράτους δικαίου σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.- δηλαδή της νομικής αρχής ότι οι νόμοι θα πρέπει να διέπουν ένα έθνος και όχι οι αυθαίρετες αποφάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί τελικώς να καταλήξει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στα ευρωπαϊκά όργανα, αν και σε κάθε περίπτωση αυτή η ακραία εξέλιξη, θεωρείται απίθανη.
Ανακοινώνοντας την έρευνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς είπε ότι οι Βρυξέλλες έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι το κράτος δικαίου γίνεται σεβαστό στην Ε.Ε. και υπογράμμισε την ανησυχία για την λειτουργία του ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας.
«Οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας», δήλωσε ο Τίμερμανς, «δεν γίνονται προς το παρόν σεβαστές, πράγμα που πιστεύω ότι είναι σοβαρό θέμα σε μια χώρα που κυβερνάται με βάση το δίκαιο».
Το κυβερνών υπερσυντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) πέρασε τον περασμένο μήνα νόμο που αναμορφώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο και σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης, καταργεί στην ουσία την εξουσία του δικαστηρίου να ελέγχει την κυβέρνηση.
Και παρότι αυτός ο νόμος κυριάρχησε στην συζήτηση διάρκειας 45 λεπτών στις Βρυξέλλες, ο Τίμερμανς έθεσε και το θέμα της «ελευθερίας και του πλουραλισμού στα μέσα ενημέρωσης».
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση απέλυσε τα στελέχη και τα μέλη του ΔΣ των κρατικών μέσων ενημέρωσης, αφού πέρασε από την Βουλή νόμο δίνοντας στον εαυτό της την εξουσία να διορίζει τους επικεφαλής του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει χαρακτηρίσει αυτή την... διευθέτηση «απαράδεκτη σε μια γνήσια δημοκρατία».
Παρά τις απειλές και τις ηχηρές κουβέντες εκ μέρους της Κομισιόν, οι γνωρίζοντες τους μηχανισμούς λειτουργίας και τα παρασκηνιακά παζάρια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας θεωρούν απίθανο να τιμωρηθεί αυστηρά η Πολωνία ή να αποκλειστεί και από τον διαγωνισμό της Eurovision όπως έγραφαν χθες διάφορα μέσα ενημέρωση.
Εκπρόσωπος της EBU που οργανώνει κάθε χρόνο τον διαγωνισμό, ξεκαθάρισε ότι η Βαρσοβία δεν πρόκειται να μπει σε μαύρη λίστα, αν και όπως είπε η EBU τάσσονται κατά του νόμου για τα ΜΜΕ.
Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες - σημειώνει ο Guardian - θέλουν να αποφύγουν μια αντιπαράθεση με την πολωνέζικη κυβέρνηση και να προκαλέσουν διχασμό στους κόλπους της Ε.Ε. Αλλά προς το παρόν, όπως υπογράμμισε και ο Τίμερμανς, η επιθυμία της Κομισιόν είναι η έρευνα να «ξεκαθαρίσει το τοπίο με αντικειμενικό τρόπο» και να αποτελέσει «αφετηρία διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις με την Πολωνία... μια εξαιρετικά σημαντική χώρα-μέλος».
Η πρώτη εκτίμηση της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, και θα ακολουθήσει μια ξεχωριστή αναφορά της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός σώματος που αποτελείται από ειδικούς στο συνταγματικό δίκαιο.
Η συζήτηση αυτή στην Πολωνία θεωρείται μια αδικαιολόγητη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και στην λειτουργία των ΜΜΕ και η πρωθυπουργός της χώρας υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης της.
«Η Πολωνία», είπε η Beata Szydlo, «έχει το δικαίωμα να παίρνει κυρίαρχες αποφάσεις αναφορικά με τις εσωτερικές της υποθέσεις ή την οργάνωση των media. Και αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε χώρα μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας».
«Στο μέλλον σας παρακαλούμε να δείξετε περισσότερη αυτοσυγκράτηση στην καθοδήγηση και την επίπληξη της Βουλής και της κυβέρνησης μιας κυρίαρχης δημοκρατικής χώρας» έγραψε προ ημερών ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro στον επίτροπο Τίμερμανς.
Και σήμερα ο Τίμερμανς είπε ότι «ασχέτως με το ύφος της επιστολής, είναι σαφές ότι (η κυβέρνηση) θέλει να ανοίξει διάλογο με εμάς(ΕΕ)».
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ, ΑΠΕ.
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker