Σε κλιμάκωση των capital controls καταφεύγει η Κίνα προκειμένου να σταματήσει την αυξανόμενη φυγή κεφαλαίων από το νόμισμά της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι αρμόδιες αρχές έστειλαν χθες προφορικές οδηγίες στις τράπεζες της Σενζέν να περιορίσουν τις πωλήσεις δολαρίων προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Η κίνηση αυτή έρχεται σαν απάντηση στην τεράστια ζήτηση που υπάρχει τις πρώτες ημέρες του νέου έτους τόσο από κινεζικές επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά για αγορές αμερικανικών δολαρίων και δολαρίων του Χονγκ Κονγκ.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αποκάλυψη του νέου μέτρου προκάλεσε χθες ουρές έξω από υποκαταστήματα τραπεζών στη Σενζέν.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας υποχωρούν διαρκώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τον περασμένο Δεκέμβριο συρρικνώθηκαν κατά 108 δισ. δολάρια, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τον Νοέμβριο -87 δισ. δολάρια.
Ενδειξη επιτάχυνσης των εκροών κεφαλαίων αλλά και του ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ξοδεύει εδώ και καιρό σημαντικά ποσά για να στηρίξει την ισοτιμία του γουάν.
Η χθεσινή κίνηση της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι η μοναδική για το σφίξιμο του ζωναριού στην αγορά συναλλάγματος.
Ερχεται σε συνέχεια της προσωρινής απαγόρευσης σε κάποιες από τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα -μεταξύ άλλων στις Standard Chartered, Deutsche Bank and DBS της Σιγκαπούρης- να πραγματοποιούν συγκεκριμένες πράξεις στην αγορά συναλλάγματος.
Πάντως οι τιμές των κινεζικών μετοχών χθες ανέκαμψαν κάπως μετά τη βουτιά των προηγούμενων ημερών, σε μια ιδιαίτερα ασταθή συνεδρίαση -μία ημέρα μετά την απόφαση των χρηματιστηριακών αρχών να αποσύρουν το σύστημα αυτόματης αναστολής των διαπραγματεύσεων.
Ο βασικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε με άνοδο 2%, παρ’ ότι αρχικά σημείωνε απώλειες 2,2%.
Στην άνοδο αυτή συντέλεσαν κρατικά ελεγχόμενα κεφάλαια που προχώρησαν σε μαζικές αγορές κινεζικών μετοχών, κυρίως τραπεζών και άλλων εταιρειών που βαρύνουν στη διαμόρφωση των δεικτών.
Συνολικά πάντως οι απώλειες του δείκτη τις πρώτες 5 ημέρες του χρόνου –εκ των οποίων τις δύο οι συναλλαγές διακόπηκαν– αγγίζουν το 10%.
Η αναταραχή στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές έχει προκαλέσει τεράστιους κραδασμούς σε όλο τον κόσμο.
Εκτός της καθίζησης των χρηματιστηριακών δεικτών ενδεικτική είναι και η μεγάλη απομάκρυνση κεφαλαίων ιδιωτών επενδυτών από τα funds εταιρειών που επενδύουν σε μετοχές παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, οι μικροεπενδυτές έχουν αποσύρει περίπου 8,8 δισ. δολάρια από τα εν λόγω funds τις πρώτες 6 ημέρες του χρόνου, ποσό που είναι το μεγαλύτερο από την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Το ίδιο διάστημα εμφανής είναι η στροφή προς τα ομολογιακά επενδυτικά κεφάλαια που προσέλκυσαν 3,2 δισ. δολάρια.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ, FT.
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker