Έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία φέρεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα.
Την έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν η Ουάσινγκτον και το Τόκιο, χώρες οι οποίες μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα καταδίκασαν απερίφραστα τη διεξαγωγή της δοκιμής, η οποία ωστόσο, αν και ανακοινώθηκε επισήμως από τη Βόρεια Κορέα, ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από διεθνείς παρατηρητές και οργανισμούς.
Η Πιονγκγιάνγκ στην ανακοίνωσή της τόνιζε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις «εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην «επιθετική τους στάση».
Ο Βιτάλι Τσούρκιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και τόνισε ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη νέα πυρηνική δοκιμή θα πρέπει να είναι ανάλογη.
Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας, Μάθιου Ράικροφτ, ανέφερε πως το Λονδίνο προτίθεται να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να προωθήσει ένα ψήφισμα που θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι άλλες χώρες.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις διπλωματών, πρόκειται για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Διεθνείς οι αντιδράσεις και η ανησυχία
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, δήλωσε πω ς πρόκειται για ενέργεια που «συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών», αλλά και «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, αλλά και Ρωσία έχουν ήδη εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι αν επαληθευθεί, θα πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και για πρόκληση.
Από τον Οκτώβριο του 2006 έως σήμερα η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας αντιμετώπισε με την επιβολή κυρώσεων, κυρίως οικονομικές ή σε βάρος εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Στο πρόσφατο παρελθόν, μάλιστα, έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα από το ΟΗΕ που απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ, ΑΠΕ.
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker