Η εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ στη Σαουδική Αραβία πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις κατά της βασιλικής οικογένειας μεταξύ των σιιτών μουσουλμάνων (και όχι μόνο) και απειλεί να κλιμακώσει τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών-σιιτών στην περιοχή.
Το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο στον Λίβανο χαρακτήρισε την εκτέλεση «πολύ σοβαρό λάθος» και η Χεζμπολά: «δολοφονία». Ο αντίκτυπος κατά των Σουνιτών ηγετών της Σαουδικής Αραβίας θα είναι τέτοιος- δήλωσε ο Αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί από το κυρίως σιιτικό Ιράν- που θα «τους εξαφανίσει από τις σελίδες της Ιστορίας».
Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε σήμερα τις θανατικές ποινές 47 ανθρώπων- μεταξύ αυτων και του Νιμρ, τον οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ κατηγορούσε για υποκίνηση σε πράξη βίας κατά της αστυνομίας. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ήταν ένας ειρηνικός αντικαθεστωτικός που ζητούσε περισσότερα δικαιώματα για την σιιτική μειονότητα στη Σαουδική Αραβία.
Ετσι εκατοντάδες πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου, στο Κατίφ που ήταν η έδρα του Νιμρ φωνάζοντας «Κάτω οι αλ Σαούντ» και δεκάδες συγκεντρώθηκαν και στο γειτονικό, επίσης σουνιτικό, Μπαχρέιν, στενό σύμμαχο του Ριάντ.
Στο Ιράν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν συνεχή κάλυψη με δηλώσεις κληρικών και κυβερνητικών αξιωματούχων που προέβλεπαν την πτώση της βασιλικής οικογένειας στο Ριάντ.
Μεσω του Twitter, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ απέτισε φόρο τιμής στον σεϊχη Νιμρ αλ-Νιμρ, αναρτώντας μήνυμα του σιίτη κληρικού: « Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί», έγραψε το tweet, με την φωτογραφία του Νιμρ και φωτογραφία-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Στη Βαγδάτη, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι καταδίκασε την εκτέλεση του αλ-Νιμρ λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.
Με δήλωσή του που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο ιρακινός πρωθυπουργός λέει ότι το φίμωμα των φωνών και η εκτέλεση αντιπάλων «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο παρά σε παραπάνω καταστροφή» και προσθέτει ότι η είδηση της εκτέλεσης του αλ-Νιμρ του προκάλεσε «έντονο σοκ». «Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τον κοινωνικό ιστό των λαών της περιοχής», γράφει ο αλ-Αμπάντι.
Ανάλογες προειδοποιήσεις έγιναν από τους ηγέτες των σιιτών στο Κουβέιτ και την Υεμένη, ένδειξη επικίνδυνης κλιμάκωσης της διαμάχης μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.
Η διεθνής οργάνωση Reprieve που εργάζεται για την κατάργηση της θανατικής ποινής, καταδίκασε τις εκτελέσεις των 47 ανθρώπων στην Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι δυο εκ των εκτελεσθέντων ήταν έφηβοι όταν συνελήφθησαν: ο ένας ήταν ο Ali al-Ribh 18 ετών το 2012 και ο Mohammed al-Shuyokh, 19 ετών. Και οι δυο αντιμετώπιζαν κατηγορίες που σχετίζονταν με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ανατολική Σαουδική Αραβία, όπου ζει κυρίως η σιιτική μειονότητα. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Reprieve η Σαουδαραβική κυβέρνηση «εξακολουθεί να βάζει στο στόχαστρο της όσους ζητούν μεταρρύθμιση του βασιλείου».
Επίθεση στην Τεχεράνη
Το βράδυ του Σαββάτου ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.
Εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μερικές από αυτές αναρτήθηκαν από δημοσιογράφους ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων και εφημερίδων, δείχνουν ιρανούς διαδηλωτές να εισβάλουν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και να βάζουν φωτιές.
Μια φωτογραφία στο Twitter δείχνει διαδηλωτές έξω από το κτίριο της πρεσβείας, με μικρές εστίες φωτιάς να καίγονται μέσα στο κτίριο, ενώ μια άλλη φωτογραφία δείχνει μια αίθουσα με σπασμένα έπιπλα, που φέρεται να είναι μέσα από το κτίριο.
Με την επέμβαση της αστυνομίας σαράντα άτομα συνελήφθησαν, ενώ το κτίριο της πρεσβείας φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις.
Ανήσυχες Ε.Ε. και ΗΠΑ
«Η ιδιαίτερη περίπτωση του σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαίσιου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε το βασίλειο του Κόλπου «να προωθήσει τη συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες» που την συνθέτουν και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα», επαναλαμβάνοντας στην σχετική ανακοίνωση την αντίθεση της ΕΕ στην θανατική ποινή, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ομαδικών εκτελέσεων.
Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την επιβολή της θανατικής ποινής «απάνθρωπο είδος τιμωρίας», τόνισε ότι «η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή».
Η εκτέλεση του σιίτη ηγέτη Νιμρ αλ-Νιμρ απειλεί «να κλιμακώσει τις εντάσεις σε μία στιγμή που είναι επείγει ο κατευνασμός τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτρέψει την ειρηνική έκφραση της διαμαρτυρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι , εκφράζοντας κι αυτός «βαθιά ανησυχία» για την εκτέλεση του Νιμρ και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη όλοι οι ηγέτες της περιοχής «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων».
Οπως είπε ο αδελφός του σιίτη κληρικού, οι αρχές ενημέρωσαν την οικογένεια ότι έγινε η ταφή του Νιμρ χωρίς να αποκαλύψουν που είναι ο τάφος, προαφανώς για να αποφύγουν συγκενρώσεις οπαδών του ή νέες ταραχές. Η οικογένεια ωστόσο- όπως είπε ο Μοχάμεντ αλ Νιμρ στο Associated Press- θα δέχεται συλληπητήρια στο τέμενος του Ιμάμη Χουσείν, στο χωριό al-Awamyia, εκεί που συνήθιζε να προσεύχεται ο σείχης.
Ο 56χρονος Νιμρ αλ-Νιμρ ήταν σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ και ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του 2011, που εκδηλώθηκε στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική κοινότητα, ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης στις αραβικές χώρες. Μαζί με τον Νιμρ εκτελέστηκαν άλλοι τρεις σιίτες διαφωνούντες.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ, ΑΠΕ, REUTERS.
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker