Κάτω από το φράγμα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι υποχώρησε χθες η τιμή του μπρεντ παρασύροντας μαζί του εμπορεύματα, νομίσματα και χρηματιστήρια.
Συγκεκριμένα, οι τιμές τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού υποχώρησαν χθες το απόγευμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2009 -39,81 δολάρια και 36,44 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα- πριν ανακάμψουν κάπως αργότερα.
Αιτία της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών του αργού η αποτυχία των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε περικοπές της παραγωγής.
Το πετρελαϊκό καρτέλ ελέγχει το 40% της παγκόσμιας προσφοράς αργού.
Ομως εδώ και 12 μήνες κατακλύζει την αγορά με άφθονο πετρέλαιο λόγω κυρίως της αδιάλλακτης στάσης και των στρατηγικών παιχνιδιών της Σαουδικής Αραβίας.
Την ίδια περίοδο η παγκόσμια ζήτηση δεν αυξάνεται με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά στην αγορά και τη μεγάλη πτώση τιμών.
Από την αρχή της χρονιάς η πτώση αυτή φτάνει το 35%, ενώ από τα υψηλά του περασμένου Μαΐου το 45%.
Πτώση και αστάθεια στις τιμές όμως προκαλούν και οι φήμες, η σπέκουλα των παικτών που στοχεύει στην κερδοσκοπία.
Ετσι η Goldman Sachs, που εδώ και χρόνια παίζει και κερδίζει από τις αυξομειώσεις των τιμών του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει... κάποια στιγμή αργότερα ώς τα 20 δολάρια ανά βαρέλι.
Πάντως η συνεχής πτώση των τιμών έχει αρχίσει και τσακίζει αρκετούς.
Εκτός των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών που βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να μπαίνουν μέσα, των πετρελαϊκών εταιρειών που βλέπουν τις μετοχές τους να βυθίζονται, μεγάλες απώλειες υφίστανται και τα νομίσματα.
Το δολάριο του Καναδά, για παράδειγμα, που είναι η 6η μεγαλύτερη παραγωγός αργού στον κόσμο, υποχώρησε χθες σε νέο χαμηλό 11 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ανάλογες απώλειες σημειώνει και η νορβηγική κορόνα αλλά και νομίσματα όπως το αυστραλέζικο δολάριο που βασίζεται στις τιμές των πρώτων υλών και τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
«Επιβραδύνει» η Κίνα
Ομως αυτήν την περίοδο η Κίνα, το «μεγαλύτερο εργοστάσιο» και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πρώτων υλών στον κόσμο, επιβραδύνει.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, οι εξαγωγές της τον Νοέμβριο μειώθηκαν -για πέμπτο συνεχόμενο μήνα- κατά 6,8% ενώ οι εισαγωγές της κατά 8,7%.
Το νέο αυτό οδήγησε σε νέα μεγάλη πτώση τιμών πρώτων υλών χθες. Μεταξύ άλλων η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησε για 7η συνεχόμενη ημέρα σε χαμηλό 12ετίας.
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή χάλυβα, υποχωρεί κατά 40% φέτος, όσο περίπου και η τιμή του χαλκού.
Η χθεσινή πτώση των τιμών οδήγησε σε μεγάλες απώλειες τους τίτλους των μεταλλευτικών επιχειρήσεων και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο σύνολό τους σε νέα πτώση, μεγαλύτερη του 1,7%.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker