[justify]Σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γ.Στόλντεμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο CNN.
Ο Γ.Γ της Συμμαχίας κλήθηκε να πάρει θέση σχετικά με τις Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο στα πλαίσια συνέντευξης του για τη γενική στρατηγική του Βορειοατλαντικού συμφώνου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.
Σχολιάζοντας λοιπόν το περιστατικό της κατάρριψης του Ρωσικού μαχητικού Su-24 από το Τουρκικό F-16 ο κ. Στόλντεμπεργκ ερωτήθηκε για το κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολική η Τουρκική αντίδραση επισημαίνοντας παράλληλα τις Ελληνικές θέσεις γύρω από το γεγονός των συνεχών παραβιάσεων του Ελληνικού εναέριου χώρου από τα Τουρκικά μαχητικά και όχι μόνο.
Ο κ. Στόλντεμπεργκ, σε εμφανώς αμήχανη θέση, προσπάθησε να αποφύγει τη σύνδεση των δύο καταστάσεων προβάλλοντας το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή μιας πολύ ασταθούς και δύσκολης περιοχής στην οποία έχει δημιουργηθεί κλίμα στρατιωτικής αστάθειας την ευθύνη της οποίας δε δίστασε να φορτώσει στη Ρωσία.
Ο κ. Στόλντεμπεργκ παράλληλα σε μία προσπάθεια κάλυψης της Τουρκικής ενέργειας επανέλαβε τη θέση της Συμμαχίας σχετικά με τη σημασία της τήρησης των συνόρων και του εναέριου χώρου του κάθε έθνους, προκαλώντας την επιμονή της παρουσιάστριας η οποία στην επόμενη ερώτηση της σχολίασε πως ‘’αυτό που λέτε είναι ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, επειδή είναι σε μια δύσκολη γειτονιά και μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο για παράδειγμα;’’
Ο Γ.Γ προσπάθησε και πάλι να υπεκφύγει από τα αυτονόητα ενώ δήλωσε και πως ‘’το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση όπου δέχεται τυχόν παραβιάσεις του εναέριου χώρου.’’ μια δήλωση η οποία κατά μια ανάγνωση θα μπορούσε να υποβαθμίζει και τα περιστατικά παραβιάσεων όταν αυτές γίνονται εντός της Συμμαχίας, πράγμα το οποίο δε συνάδει με καμία λογική πέρα από αυτή των δύο μέτρων και των δύο σταθμών.
Τα όσα συνέβησαν στη συνέντευξη έρχονται από τη μία να επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά την προνομιακή σχέση της Συμμαχίας με την Τουρκία ως απόρροια της στρατηγικής της θέσης κι όχι μόνο, αλλά παράλληλα και να τονίσει πως οι Τουρκικές ενέργειες μπορούν να εκθέσουν το ΝΑΤΟ στα μάτια όσων διαθέτουν ακόμα και στοιχειώδη λογική. Μένει να δούμε το πόσο ακόμα η προνομιακή θέση της Αγκύρας θα μπορεί να τη σώζει από τα τα συνεχή παραστρατήματα της καθώς όλο και περισσότεροι συμφωνούν πως η σχέση της Τουρκίας με την υπόλοιπη Συμμαχία αρχίζει να αγγίζει το κρίσιμο σημείο της, ιδιαίτερα μετά και από τις τελευταίες αποκαλύψεις του Ιρανικού πρακτορείου FARS σύμφωνα με τις οποίες ο FSA, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους στενότερους συμμάχους της Άγκυρας, δημοσιοποίησε συμβόλαια μεταξύ της Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους για την προμήθεια πετρελαίου της πρώτης από το δεύτερο!
Συγκεκριμένα στέλεχος του FSA φαίνεται να δήλωσε πως διαθέτει απεικονίσεις των συμβολαίων, πιθανών φωτογραφίες τους, που αποδεικνύουν τις συναλλαγές Τουρκίας – Ισλαμικού Κράτους για την αγορά πετρελαίου από τους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.
Οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με το Χαλιφάτο είναι γνωστές, αλλά είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζονται και με εν δυνάμει αποδείξεις οι οποίες μάλιστα προέρχονται και από έναν σύμμαχο της Αγκύρας ο οποίος κατά πως φαίνεται αποφάσισε πως η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την επιβίωση του, ως απόρροια της δεινής διπλωματικής θέσης που έχει επέλθει η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό, και την εγκαταλείπει προσπαθώντας να βρει νέο καταφύγιο το οποίο θα του εξασφαλίσει μια καλή θέση στην μεταπολεμική Συρία.
Σε όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί και ο εκνευρισμός του Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος φαίνεται να τα ‘’έψαλε’’, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Κάρτερ, στην Τουρκία κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης.
Παρ” όλα αυτά βέβαια η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη Ρωσία δεν αφήνει στους Αμερικανούς, προς το παρόν τουλάχιστον, τα περιθώρια να έρθουν σε σύγκρουση με τον Ερντογάν και με όσα έχει δημιουργήσει Μένει να δούμε το για πόσο ακόμα…
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι και από πλευράς ΝΑΤΟ έχει αποφασιστεί η, προς το παρόν τουλάχιστον, στήριξη της Άγκυρας και η ενίσχυση της ακόμα και με συστήματα AWACS αν απαιτηθεί, στήριξη η οποία όμως κατά τις δηλώσεις Στόλντεμπεργκ δεν έχει καμία σχέση με την ένταση Τουρκίας – Ρωσίας καθώς είχε προαποφασιστεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.
[/justify]
http://www.defencenews.gr/index.php/diethneis-sxeseis/2832-tourkia-nato-mia-sxesi-pou-vadizei-se-tentomeno-sxoini
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker