Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Νοέμβριος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Σκηνές χάους στην Βρετανική βάση (RAF) στην Δεκέλεια της Κύπρου

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Σκηνές χάους στην Βρετανική βάση (RAF) στην Δεκέλεια της Κύπρου Empty Σκηνές χάους στην Βρετανική βάση (RAF) στην Δεκέλεια της Κύπρου

    Δημοσίευση από dark skywalker Τρι Νοε 03, 2015 11:23 pm

    Σκηνές χάους στην Βρετανική βάση (RAF) στην Δεκέλεια της Κύπρου 14m6s2g
    Πιέσεις δέχεται το Λονδίνο για να επιλύσει το καθεστώς Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων, μετά την δημοσιοποίηση βίντεο και φωτογραφιών που δείχνουν σκηνές χάους στην βρετανική βάση στην Δεκέλεια της Κύπρου, όπου κρατούνται από τον περασμένο μήνα.

    Ανάμεσα στα στιγμιότυπα που κατέγραψε η κάμερα - αναφέρει η Guardian - ήταν η απόπειρα ενός άνδρα να αυτοκτονήσει, το αιματοβαμμένο πρόσωπο ενός άλλου που άρχισε να κόβεται μόνος του σε μια κρίση απελπισίας και τις ικεσίες των παιδιών.
    Ολοι ανήκουν σε ομάδα 114 προσφύγων, Σύρων και Παλαιστινίων, οι οποίοι έφθασαν με βάρκα στην βρετανική βάση τον περασμένο μήνα.

    «Είμαι 12 χρονών», ακούγεται να λέει ένα αγόρι. Καθόμαστε εδώ στα αντίσκηνα και κρυώνουμε. Δεν μας επιτρέπεται να βγούμε έξω... Σας παρακαλούμε βοηθείστε μας!

    Σε ηχητικό μήνυμα μια γυναίκα αναφέρει τα στοιχεία της και παρακαλεί:


    “Το όνομα μου είναι Μανάρ και είμαι απότην Συρία. Είναι 27 ετών. Φθάσαμε εδώ από λάθος, για να γλυτώσουμε από τον πόλεμο. Περάσαμε τρεις μέρες στην θάλασσα και κινδυνέψαμε πολλές φορές να πεθάνουμε.... Εδώ μας μετράνε κάθε μέρα σαν να είμαστε σε φυλακή... Δεν αντέχουμε άλλο.”

    Οι εικόνες δείχνουν μια ομάδα προσφύγων να διαμαρτύρεται κοντά στο υψηλό συρματόπλεγμα. Ένας άνδρας φωνάζει: «Αφήστε μας να φύγουμε». Και ένας άλλος: «Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα».

    Το Σάββατο μερικοί από αυτούς έβαλαν φωτιά σε αντίσκηνα.

    Ο Τάκης Νεοφύτου, γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά από την σύντομη επίσκεψη που έκανε στην βάση χθες, αλλά παραδέχθηκε ότι αυτοί που έφθασαν τον περασμένο μήνα «είναι σε μεγάλη απόγνωση».

    Η ομάδα των προσφύγων ξεκίνησε από την Τουρκία με σκοπό να φθάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο.

    Βγήκαν όμως στις ακτές της Κύπρου στις 21 Οκτωβρίου, όταν τους εντόπισε ψαράς περίπου τρία μίλια από την βρετανική βάση, να κινδυνεύουν να βυθιστούν και ειδοποίησε το λιμενικό.

    «Οι βάρκες εντοπίστηκαν στα χωρικά ύδατα της βάσης» είπε ο Κυριάκος Μακρής, διοικητής του λιμενικού. «Έπρεπε λοιπόν να συντονιστούμε με τους Βρετανούς που δεν είχαν εκείνη τη στιγμή διαθέσιμες βάρκες. Ετσι στείλαμε τις δικές μας. Οταν οι πρόσφυγες βγήκαν με ασφάλεια στην ακτή, μεταφέρθηκαν στην βάση στην Δεκέλεια».

    Η Λευκωσία δέχθηκε να αναλάβει την καταγραφή των προσφύγων, παρότι η άποψη του ΟΗΕ είναι ότι αυτή είναι ευθύνη των Βρετανών.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2003 μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας, οι πρόσφυγες που φθάνουν απευθείας στην βρετανική βάση είναι ευθύνη του Λονδίνου και θα έχουν μεν πρόσβαση στις υπηρεσίες της Κύπρου, αλλά το κόστος θα επιβαρύνει τους Βρετανούς.

    Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν δέχθηκε να σχολιάσει, ανακοίνωσε μόνο ότι οι πρόσφυγες έχουν καλή μεταχείρηση.

    «Γνωρίζουμε ότι συνέβησαν λίγα περιστατικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του, συμπλήρωσε όμως ότι «οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε τροφή, στέγη και μπορούν να επικοινωνήσουν» με τον έξω κόσμο.

    Κατ' άλλα όμως οι πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι στην Δεκέλεια: δεν μπορούν να πάνε στην Κύπρο και φυσικά δεν μπορούν να φύγουν ούτε για την Βρετανία.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ήταν σαφής: «Η κυβέρνηση μας» είπε «δεν θα επιτρέψει να ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος προς την Βρετανία».
    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που πρόσφυγες φθάνουν στην βρετανική βάση.

    Η πρώτη ήταν το 1998, όταν βγήκε στην ακτή βάρκα με πρόσφυγες, κυρίως Κούρδους από το Ιράκ και την Συρία. Ωστόσο λόγω των νομικών προβλημάτων γύρω από το καθεστώς της βρετανικής βάσης - και βεβαίως την απροθυμία του Λονδίνου να δεχθεί πρόσφυγες - η ομάδα αυτή των 67 ανθρώπων έχει παγιδευτεί στη στρατιωτική βάση επί 17 χρόνια!

    Οι νέες αφίξεις έχουν μεταφερθεί σε άλλο σημείο της βάσης, περιφραγμένο με συρματόπλεγμα.
    πηγη ΕΦΣΥΝ
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ http://www.hawkshellas.com

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Νοε 15, 2024 8:43 am