«Αυτό είναι το είδος του γάμου συμφέροντος, που συνάφθηκε μέσα στην τρυφερή αγκαλιά των διανυκτερεύσεων στις Βρυξέλλες, που τόσο αγαπούν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες».
Έτσι περιγράφει τη σχέση μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Αλέξη Τσίπρα, άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, που εξιστορεί πως από την αρχική τουλάχιστον δυσπιστία μεταξύ των δύο ανδρών φτάσαμε σε μια θερμή σχέση και συνεργασία.
Σύγκρουση ριζοσπάστη με σοσιαλδημοκράτη
Σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, ήταν φυσικό να συγκρουστούν αρχικά ο τολμηρός Έλληνας ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τον Γάλλο πρόεδρο, έναν άνθρωπο υπέρμαχο της σοσιαλδημοκρατίας, στα όρια του φιλελεύθερου.
Το άρθρο θυμίζει την πρώτη επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι την άνοιξη του 2012, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν έγινε δεκτός από τον Ολάντ, γεγονός που του «άφησει μια σχετική πικρία».
Η δεύτερη απογοήτευση για τον Έλληνα πρωθυπουργό ήρθε τον Ιανουάριο, με την εκλογή του, καθώς ενώ πήγε στη Γαλλία με την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του Φ. Ολάντ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μέτωπο των χωρών του Νότου κατά της λιτότητας, συνειδητοποίησε ότι υπερίσχυε ο γαλλο-γερμανικός άξονας.
Όπως επισημαίνε, για πολλούς μήνες ο Αλέξης Τσίπρας «ήλπιζε σε μεγαλύτερη υποστήριξη από τον Ολάντ» και ο Ολάντ ζητούσε «μεγαλύτερο ρεαλισμό από την ελληνική πλευρά».
Το δημοψήφισμα «στοίχισε» στον Ολάντ
Ωστόσο, η κρίση των καλοκαιρινών μηνών και η απειλή του Grexit έφερε κοντά τους δύο άνδρες, αν και η ξαφνική ανακοίνωση για το δημοψήφισμα «στοίχισε» στον Φρανσουά Ολάντ, διότι τη θεώρησε «έλλειψη εμπιστοσύνης».
Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή και εξισορροπιστή και, όταν τη νύχτα της 12 Ιουλίου ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν εκείνος που τον αναζήτησε προσωπικά και τον έπεισε να επανέλθει.
«Σιωπηρή συμφωνία»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι από τότε υπάρχει «ένα αίσθημα σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν κάποια διακριτική απόσταση στις προσωπικές τους σχέσεις (...) αλλά είναι δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλον».
Η «Λε Μοντ» θεωρεί ότι ο Ολάντ, «με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και με έναν Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του, ο οποίος τον φροντίζει ιδιαίτερα ως τον καλύτερο Ευρωπαίο εταίρο του, στέλνει ένα μήνυμα στη γαλλική Αριστερά».
Δηλαδή, εξηγεί, οι δύο ηγέτες καλλιεργούν ένα είδος «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».
Ο Ολάντ θα κερδίσει από την προώθηση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σε αντάλλαγμα προσφέρει τη στήριξη και τη βοήθειά του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Μιλούν τη γλώσσα των πολιτικών ελιγμών
Και αυτό που τους φέρνει κοντά είναι ότι μιλούν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα, αυτή των πολιτικών ελιγμών. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται Έλληνα διπλωμάτη που αναφέρει:
«Γνωρίζετε πολλούς ηγέτες που εκλέγονται σε ένα πρόγραμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν (επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου), που οργανώνουν ένα δημοψήφισμα, που το κερδίζουν, που παραμένουν στην εξουσία εφαρμόζοντας μια πολιτική τύπου Ζαν Φρανσουά Κοπέ (γαλλική δεξιά) και κατορθώνουν να επανεκλεγούν; Ο Τσίπρας είναι ένας πραγματικός Μακιαβέλι - και αυτό αρέσει στον Ολάντ».
Και Monde φαίνεται ότι με αυτό συμφωνεί ο Γάλλος πρόεδρος, που στις 14 Ιουλίου είπε για τον Αλέξη Τσίπρα: «Εκλέχθηκε με ένα πολύ αριστερό πρόγραμμα και βρέθηκε να εφαρμόζει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, υπήρξε πολύ θαρραλέος».
Τέλος, τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε ανεπίσημα ο Αλέξης Τσίπρας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, και ύστερα κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα, όπου ο κ. Ολάντ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Παρών ήταν και ο Πάνος Καμμένος.
Μετά την κατάθεση σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα είπε πως η επίσκεψή του είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας κι ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».
Για το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού υπογράμμισε ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη».
Όταν ρωτήθηκε για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα από αυτό το βάρος.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η χώρας μας πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου «να υπάρξει ελάφρυνση, να ακολουθήσει η Ελλάδα τον δρόμο της ανάπτυξης και να έχει κάποιες ελπίδες και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ε.Ε.»
Στην τελετή επίσημης υποδοχής από τον Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κι αυτό φάνηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.
Υπογράμμισε ότι κύριος σκοπός της επίσκεψής του αποτελεί το να «πείσουμε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
http://www.hawkshellas.com
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker