Η άφιξη του... κλασικού κουαρτέτου στην Αθήνα, έπειτα από δύο μήνες, σηματοδοτεί την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης των συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.
Οι αντιπρόσωποι των θεσμών, όπως αναφέρει η Telegraph, πρόκειται να ξεσκονίσουν τα βιβλία, αλλά ουσιαστικά να εξετάσουν την πρόοδο και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θέλοντας να δημιουργήσουν θετικό κλίμα στις επικείμενες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ήδη στη ψήφιση μιας πρώτης δέσμης μέτρων που έχουν να κάνουν με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολογία. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασίσει τελειωτικά τι θα κάνει με τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και με τα πλάνα ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η υπο-δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητάει να λάβει η Αθήνα, θα μπει στα ταμεία της αφού προηγουμένως ρίξει μια νέα καταιγίδα (εντός της Βουλής) από, συνολικά, 48 προαπαιτούμενα. Πολλά εκ των οποίων θα είναι δυσκολότερα από την πρώτη δέσμη μέτρων που κατάφερε να περάσει από το κοινοβούλιο.
Έτσι, για να μπορέσει να δει να ανάβει το «πράσινο» φως από την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, οφείλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να μετατρέψει τις απαιτήσεις των δανειστών σε νόμους του κράτους. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι δανειστές δεν θα έχουν λόγο να μην καταθέσουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Και δεν πρέπει να λησμονούμε πως επίκειται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα θέμα μείζονος σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Όλες οι πλευρές, ιδιαιτέρως η ελληνική, επιθυμούν το ζήτημα να τελειώσει ομαλά μέσα στο 2015. Κατά τον Ντανιέλ Νουί, μέλος της ΕΚΤ, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Μάλιστα, κρίνει πως το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κάτω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Telegraph αναφέρει πως το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι δανειστές θα επιμείνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, για να αποδείξει ότι είναι σταθερά δεσμευμένη στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτό δεν οδηγεί σε άμεση εκταμίευση χρημάτων για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει ο αναλυτής του Eurasia Group, Μουιτάμπα Ραχμάν. Για να συμπληρώσει: «Η δεύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολα μέτρα. Πολλά περισσότερα από όσα περιείχε η πρώτη φουρνιά».
Στο μεταξύ, τα νέα από τα έσοδα του κράτους δεν είναι ευχάριστα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφής υστέρηση της τάξης του 18%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
http://www.hawkshellas.com/daily-telegegraph------------------.html#.VidI_cMJD1Q.facebook
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker