Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Νοέμβριος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Δυναμιτίζει το PSI η κυπριακή προσφυγή

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Δυναμιτίζει το PSI η κυπριακή προσφυγή Empty Δυναμιτίζει το PSI η κυπριακή προσφυγή

    Δημοσίευση από dark skywalker Σαβ Οκτ 03, 2015 12:00 am

    Δυναμιτίζει το PSI η κυπριακή προσφυγή 1pezi1
    Αντιμέτωπη με «βόμβα» 4 δισ. ευρώ βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση της κρατικής Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου (Cyprus Popular Bank Public Co Ltd) να προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση για το «κούρεμα» που υπέστη στο πλαίσιο του PSI το 2012 στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ που διακρατούσε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», η Λαϊκή Τράπεζα, μετά από μήνες μυστικής προετοιμασίας και με την έγκριση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, κατέθεσε στις 30 Σεπτεμβρίου προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes - ICSID) στην Ουάσινγκτον.

    Δηλαδή λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ – Σταθάκη στην οποία συζητήθηκε η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Αναστασιάδης βρίσκονταν στις ΗΠΑ.

    Η προσφυγή χαρακτηρίζεται από πολιτικούς και νομικούς κύκλους ως «διαμάχη με διεθνείς πολιτικές διαστάσεις» και αφορά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

    Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή και είναι η μοναδική που έχει κατατεθεί έως τώρα εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος, εν προκειμένω κυπριακού, κατά του ελληνικού Δημοσίου παρά το γεγονός ότι στο PSI του 2012 συμμετείχαν δεκάδες τράπεζες παγκοσμίως.

    Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η προσφυγή φαίνεται να πάσχει και να μην έχει ισχυρό νομικό έρεισμα, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα, μεγαλομέτοχος της οποίας ήταν τότε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, είχε μπει εθελοντικά στο PSI.

    Ηταν δηλαδή μέσα στο 66% των ομολογιούχων που απάντησαν θετικά στο «κούρεμα» κατόχων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, με το υπόλοιπο 33% να ακολουθεί υποχρεωτικά αυτή την απόφαση.

    Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με νομικούς και πολιτικούς κύκλους, η νέα διοίκηση της κυπριακής τράπεζας προσέφυγε σε διεθνή διαιτησία και όχι σε άλλη δικαστική αρχή.

    Από την άλλη πλευρά όμως, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της προσφυγής.

    Επικαλείται διακρατική συμφωνία

    Πάντως, η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» υποστηρίζει ότι στην προσφυγή η τράπεζα κάνει λόγο για τεράστιες ζημιές ως αποτέλεσμα της υποχρεωτικής συμμετοχής της στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και επικαλείται τη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.

    Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η διεθνής διαιτησία δικαιώσει, έστω και εν μέρει, τη Λαϊκή, ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση και του υπόλοιπου 33% που μετείχε υποχρεωτικά στο PSI. Κάτι που για το ελληνικό Δημόσιο θα αποτελέσει μια τεράστια δημοσιονομική πληγή η οποία απειλεί να τινάξει την οικονομία της χώρας στον αέρα.

    Για την ιστορία και μόνο, να σημειωθεί ότι το 2012 διεγράφη, μέσω του PSI, χρέος 105,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 30 δισ. ευρώ «σβήστηκαν» με το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων που ακολούθησε στη συνέχεια.

    Αν η Ελλάδα κληθεί να επιστρέψει έστω και ένα μέρος από τα 105,4 δισ. ευρώ, τα 13-14 δισ. ευρώ αναλογούν στα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ελληνικών και ξένων τραπεζών και επενδυτικών funds.

    Η συμμετοχή στο PSI έφτασε στο 97% και μόνο μία ολλανδική τράπεζα και κάποιοι μικροομολογιούχοι έμειναν εκτός αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τίτλους αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ.

    Για όσους τίτλους διέπονταν από ξένο δίκαιο και μπήκαν υποχρεωτικά στο PSI, ενεργοποιήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS.

    Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στο ελληνικό κυβερνητικό στρατόπεδο, που ακόμα θυμάται τη στάση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών στα Eurogroup των προηγούμενων μηνών.
    ΕΦΣΥΝ

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Νοε 15, 2024 2:46 pm