Το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «διεθνής πρόσκληση», προκειμένου να μπορούμε να «μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες», αναφέρει στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Σημαντικές επαφές του πρωθυπουργού με το ζήτημα του ελληνικού χρέους να κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Υπουργός Οικονομίας,Γιώργος Σταθάκης.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος» αναφέρει στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015».
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:
Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;
Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;
Η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων.
Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.
Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.
Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30.
Κρίσιμο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ- Σημαντικές επαφές με ξε΄νους ομολόγους του
Κρίσιμο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΗΕ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πλήθος επαφών με αρχηγούς κρατών και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δύο ημέρες Τσίπρας και Ομπάμα, και την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
«Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της» αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.
Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα κάνει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στο πάνελ που διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση των δύο κρίσιμων ζητημάτων, μέσω της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Mε τους ομολόγους του της Γεωργίας Giorgi Kvirikashvili, του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mammadyarov του Ιράκ Dr. Ibrahim Al-Jaafari και του Σαν Μαρίνο Pasquale Valentini θα ξεκινήσει σήμερα τις διμερείς επαφές του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε στη Νέα Υόρκη.
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην 70η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Γ. Σταθάκης θα συμμετάσχει στις διαδοχικές διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους προέδρους της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, του Iσημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την δεξίωση που θα παραχωρήσει ο Μπάρακ Ομπάμα στους ξένους ηγέτες θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από τις επίσημες διμερείς επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου με ξένους ομολόγους του.
Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Συγχαρητήρια ξένων ηγετών στον πρωθυπουργό
Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να καταφτάνουν τα συγχαρητήρια προς τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.
Ο κ.Τσίπρας δέχτηκε σήμερα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin. Στην μεταξύ τους επικοινωνία, συζήτησαν την προοπτική της περεταίρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ζητήματα που αφορούν την επικείμενη σύγκληση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.
Συγχαρητήριο τηλεφώνημα δέχτηκε ο κ. Τσίπρας και από την Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής Laura Boldrini, με την οποία συζήτησαν την προοπτική της περεταίρω ενίσχυσης των ελληνο-ιταλικών σχέσεων.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli, ο οποίος διαβίβασε τα συγχαρητήρια του ομολόγου του Li Keqiang, προς τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη των καθηκόντων του και με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.
ΠΗΓΗ: REUTERS, AΠΕ, stokokkino
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker