Ως εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας βρήκε τον τρόπο να βάλει «φωτιά» στην ανάπτυξη και να βγάλει την χώρα από την ύφεση: περικόπτει με διάφορους τρόπους τις αμοιβές των εργαζομένων.
Ετσι σταδιακά από το 2016 και μέχρι το τέλος του 2017:
• καταργούνται δύο αργίες (Επιφάνεια και της Αναλήψεως), δηλαδή οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν χωρίς την έξτρα αμοιβή,
• μειώνεται η ετήσια άδεια για τους δημοσίους υπαλλήλους από τις 38 ημέρες στις 30 και το κράτος θα κερδίσει 640 εκατομμύρια ευρώ.
• καταργείται η αμοιβή της υπερωρίας και η αυξημένη αποζημίωση για την εργασία την Κυριακή.
• και όσον αφορά την άδεια ασθένειας, η πρώτη ημέρα δεν θα πληρώνεται και για τις υπόλοιπες ο ασθενής εργαζόμενος θα παίρνει το 80% του μισθού του. Με αυτό το τελευταίο μέτρο η κυβέρνηση του Γιούχα Σιπίλα υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν 307 εκατ. ευρώ.
Με την οικονομία της να έχει βυθιστεί σε ύφεση πάνω από τρία χρόνια, η Φινλανδία, «ο νέος ασθενής της Ευρώπης» όπως αποκαλείται πλέον συχνά-πυκνά, έχει κόστος εργασίας υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας, ενώ η μεταπολεμική έκρηξη των γεννήσεων σημαίνει ότι τώρα η χώρα έχει ένα πληθυσμό που γερνά το ίδιο γρήγορα με αυτόν της Ιαπωνίας.
Παρότι το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,2%, η οικονομία από τα τέλη του 2010 και μετά είτε μένει στάσιμη είτε συρρικνώνεται και παραμένει πολύ πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.
Για ορισμένους οικονομολόγους μέτρα σαν κι αυτά -σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού- είναι στη «σωστή κατεύθυνση», παρ' όλο που μεσοπρόθεσμα το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο.
Ήδη τα συνδικάτα απειλούν με απεργίες, δηλώνοντας ότι απορρίπτουν τα «καταναγκαστικά μέτρα» και ζητούν από τα δικαστήρια να εξετάσουν το κατά πόσο συνάδουν με το Σύνταγμα της χώρας. «Εάν εφαρμοστούν», δήλωσε η Ομοσπονδία των εργαζομένων, «θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία». Προηγούμενη απόπειρα μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας της χώρας τορπιλίστηκε διότι κρίθηκε αντισυνταγματική.
Σφοδρή ήταν και η κριτική της αντιπολίτευσης. «Μια γρήγορη εκτίμηση αυτών των δικτατορικών μέτρων δείχνει ότι θα πληγούν κυρίως τομείς όπου απασχολούνται ως επί το πλείστον γυναίκες χαμηλόμισθες και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και οι ασθενείς που θα πληρώσουν υψηλότερο τίμημα», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης των Πρασίνων Ville Niinistö.
εφσυν
Σαβ Ιαν 23, 2016 12:09 am από dark skywalker
» «Είναι η λιτότητα, ηλίθιε!»
Παρ Ιαν 22, 2016 11:40 pm από dark skywalker
» Μεγάλη συμφωνία ΕΛ.ΠΕ.-ΙΡΑΝ για προμήθεια αργού πετρελαίου
Παρ Ιαν 22, 2016 11:20 pm από dark skywalker
» Η σύνταξη του παππού ...να είναι καλά
Παρ Ιαν 22, 2016 11:07 pm από dark skywalker
» Παπαζάχος: «Η “Ελντοράντο” χτίζει φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα»
Τετ Ιαν 20, 2016 9:57 pm από dark skywalker
» Χύσε το γάλα ...ΣKAΪ
Τετ Ιαν 20, 2016 9:23 pm από dark skywalker
» Στα χέρια των Κινέζων το λιμάνι του Πειραιά
Τετ Ιαν 20, 2016 9:04 pm από dark skywalker
» Το plan x δεν ήταν σχέδιο για διπλό νόμισμα
Τετ Ιαν 20, 2016 8:55 pm από dark skywalker
» Ντουντάρ στον Guardian: O Ερντογάν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη εξουσία κι έχει τον απόλυτο έλεγχο του δικαστικού συστήματος
Τρι Ιαν 19, 2016 10:42 pm από dark skywalker