Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Μάρτιος 2024

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


    Στη δίνη του κυκλώνα οι εγγυητές «κόκκινων» δανείων

    dark skywalker
    dark skywalker


    Αριθμός μηνυμάτων : 584
    Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
    Τόπος : ΕΛΛΑΣ

    Στη δίνη του κυκλώνα οι εγγυητές «κόκκινων» δανείων Empty Στη δίνη του κυκλώνα οι εγγυητές «κόκκινων» δανείων

    Δημοσίευση από dark skywalker Τρι Δεκ 29, 2015 10:22 pm

    Στη δίνη του κυκλώνα οι εγγυητές «κόκκινων» δανείων R85gug
    Φόβους ότι στη δίνη του κυκλώνα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε funds θα βρεθούν πλέον και εκατοντάδες χιλιάδες εγγυητές, που ως συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ή συνεργάτες έβαλαν την υπογραφή τους σε στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, εκφράζουν καταναλωτικές οργανώσεις και νομικοί.

    Στη νέα φάση ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος να βρεθούν υπόλογοι οι εγγυητές και να μεταφερθούν σε φίλους ή συγγενείς τα βάρη των δανείων, καθώς ενώ μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέφευγαν να κινήσουν τις διαδικασίες για να διεκδικήσουν τις οφειλές από τους ανθρώπους που είχαν συμφωνήσει να διασφαλίσουν τόσο την τράπεζα όσο και τον δανειολήπτη αν κάτι δεν πάει καλά, οι νέου τύπου εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης δανείων εκτιμάται ότι δεν θα έχουν τέτοιες αναστολές και θα προχωρούν με μεγαλύτερη ευκολία σε κατασχέσεις.

    Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται δέκτες προειδοποιήσεων για τις κοινωνικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει το συγκεκριμένο θέμα και εξετάζονται τρόποι ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο προστασίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία εμπλεκομένων με τα «κόκκινα» δάνεια.

    Αν το θέμα τελικά αντιμετωπιστεί, αυτό θα γίνει πιθανότατα στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα ληφθούν τον Φεβρουάριο και θα ρυθμίζουν τα κριτήρια πώλησης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας καθώς και των μικρών επαγγελματικών και επιχειρηματικών δανείων.

    Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να μετατραπούν πολλοί εγγυητές σε ισόβιους οφειλέτες δανείων που δεν έλαβαν, φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομίας να θεσπίσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η υποχρέωση του εγγυητή να περιορίζεται πλέον στο ποσό της διαφοράς μεταξύ της ενυπόθηκης εξασφάλισης και του ανεξόφλητου μέρους του δανείου.

    Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Αχαΐας, με τον τρόπο αυτόν το δικαίωμα του πιστωτή να εισπράξει από τον εγγυητή περιορίζεται στο ποσό της διαφοράς και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου είναι μικρότερο από την αξία της ενυπόθηκης περιουσίας, τότε οι εγγυητές θα απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους.

    Στην περίπτωση που το δάνειο δεν καλύπτεται από ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, όπως συμβαίνει στα καταναλωτικά κ.ά., προτείνεται οι εγγυητές να ευθύνονται για την οφειλή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσής τους και η αποπληρωμή του χρέους να περιορίζεται στο ποσό που δεν μπορεί να καλύψει ο πρωτοοφειλέτης και όχι για το σύνολο της οφειλής.

    Προτείνουν παραγραφή

    Εχει προταθεί επίσης ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες ή τα funds δεν θα μπορούν να στραφούν με αγωγή εναντίον του εγγυητή έπειτα από δύο χρόνια από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αποπληρωμής και οποιοδήποτε δικαίωμα του πιστωτή έναντι του εγγυητή θα παραγράφεται.

    Αυτή τη στιγμή το μόνο που προβλέπει το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε για την πώληση δανείων σε τρίτους είναι ότι 12 μήνες πριν από την προσφορά προς πώληση των απαιτήσεων, η τράπεζα θα πρέπει να έχει προτείνει, τόσο στον δανειολήπτη όσο και στον εγγυητή, με εξώδικη πρόσκληση τη ρύθμιση του δανείου ώστε αυτό να αρχίσει να εξυπηρετείται πάλι.

    Προβλέπεται επίσης ρητά στον νόμο η απαγόρευση της χειροτέρευσης της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή, τόσο από ουσιαστική όσο και από δικονομική άποψη, ως συνέπεια της πώλησης ή της μεταβίβασης του «κόκκινου» δανείου.

    Πρόκειται, όμως, για ρυθμίσεις που δεν παρέχουν καμία προστασία στους εγγυητές για το τι είδους διεκδικήσεις θα μπορούσε να εγείρει η τράπεζα ή το fund που θα αγοράσει το δάνειο, αν αυτό τελικά δεν ρυθμιστεί.

    Βάσει του νόμου και των συμβάσεων που υπογράφονται με τις τράπεζες, οι εγγυητές του δανείου ευθύνονται για όλο το ποσό που έχουν εγγυηθεί, ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη.

    Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο μέσω του νόμου Κατσέλη και εξασφαλίσει μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση, η τράπεζα ή το fund θα μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει από τους εγγυητές τη ζημιά που θα υποστεί.

    Για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο ο εγγυητής θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να προφυλαχτεί, ωστόσο προϋπόθεση είναι να πληροί τα κριτήρια του νόμου που είναι αυστηρά σε ό,τι αφορά τα εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του.

    Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου χιλιάδες επαγγελματίες έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια τους και μικρούς εργασιακούς χώρους για να δανειστούν κεφάλαια από τις τράπεζες, ενώ και σ' αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των εγγυητών είναι πολύ μεγάλος μεταξύ συγγενικών και φιλικών προσώπων.
    ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Μαρ 29, 2024 1:31 am