Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ 480 π.Χ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΚΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗ

Λέξεις Κλειδιά

Ιούλιος 2018

ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο


  Ερχονται οι «γύπες» των αγορών

  Μοιραστείτε
  avatar
  dark skywalker

  Αριθμός μηνυμάτων : 584
  Ημερομηνία εγγραφής : 13/07/2015
  Τόπος : ΕΛΛΑΣ

  Ερχονται οι «γύπες» των αγορών

  Δημοσίευση από dark skywalker Την / Το Κυρ Δεκ 13, 2015 9:43 pm


  Από την ελεύθερη αγορά αγοράς και πώλησης «κόκκινων» δανείων που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2016 θα εξαιρεθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία, είτε αυτά αφορούν νοικοκυριά που έλαβαν στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας είτε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες που έχουν πάρει δάνεια με εχέγγυο τα σπίτια τους.

  Προϋποθέσεις

  Οι προϋποθέσεις για την εξαίρεσή τους θα εξειδικευτούν και θα καθοριστούν με νέα ρύθμιση που θα έρθει τον Ιανουάριο στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

  Ελεύθερα προς πώληση ή άλλου είδους ενεργητική διαχείριση θα είναι όλα τα υπόλοιπα είδη δανείων, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών -που δεν έχουν ως ενέχυρο πρώτη κατοικία- τα οποία η κυβέρνηση επιδίωξε αλλά δεν κατάφερε να τα εξαιρέσει, ενώ η επόμενη δύσκολη μάχη που θα δοθεί τον Ιανουάριο αφορά την εξειδίκευση του πλαισίου και ειδικότερα τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται τα δάνεια που θα πωλούν οι τράπεζες (π.χ. ύψος ανεξόφλητου υπολοίπου κ.ά.).

  Το βάρος σ' αυτή τη φάση πέφτει στη μεγάλη «μπίζνα» της διαχείρισης των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 40 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων.

  Στο επίκεντρο βρίσκονται κλάδοι όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, η ακτοπλοΐα, οι εταιρείες τροφίμων κ.ά.

  Τα distress funds έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν δάνεια και να αποκτήσουν τον έλεγχο επιχειρήσεων κυρίως από τους συγκεκριμένους κλάδους, εκτιμώντας ότι έχουν σημαντικές δυνατότητες αναδιάρθρωσης και επίτευξης κερδών.

  Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τη δραστηριοποίηση είτε αυτόνομων εταιρειών διαχείρισης, είτε joint venture σχημάτων μεταξύ εταιρειών και τραπεζών στο κομμάτι της διαχείρισης δάνειων.

  Ως βάση για τη δημιουργία του νέου πλαισίου αξιοποιήθηκε το κυπριακό μοντέλο δημιουργίας αγοράς «κόκκινων» δανείων που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα.

  Οι εταιρείες που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά και πώληση δανείων θα είναι είτε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης (servicing), είτε χρηματοδοτικά ιδρύματα, είτε τράπεζες και κοινά επιχειρηματικά σχήματα τραπεζών με τρίτους.

  Θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα προβλέπεται αυστηρός έλεγχος σε ό,τι αφορά τη μετοχική τους σύνθεση προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων εταιρειών οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα αγοράσουν σε χαμηλή αξία τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεών τους.

  τη νέα αυτή αγορά θα είναι δυνατή η συμμετοχή των εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο υπερδανεισμένων ελληνικών επιχειρήσεων.

  Στον νόμο θα προβλέπεται υποχρεωτική δημόσια κοινοποίηση των προθέσεων πώλησης «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες ή τα funds αλλά και δυνατότητα πρόσκλησης των δανειοληπτών και των εγγυητών τους να εξαγοράσουν εκείνοι το δάνειό τους.
  ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ Ιουλ 21, 2018 4:58 am